Magyarország;Orbán Viktor;Kossuth Rádió;interjú;

2022-01-28 07:52:47

Orbán Viktor Márki-Zay Péterről és az ellenzékről: Túl messzire mentek

Szerinte a járványkezelést ki kellene vonni az április 3-i parlamenti választást felvezető kampány témái közül. Megy Vlagyimir Putyinhoz, rendelni sem kellett, de előtte egyeztetett az EU-val és a NATO-val is.

Túl messzire mentek – reagált a hagyományos pénteki interjújában Orbán Viktor a magyarországi járványkezelést érő ellenzéki bírálatokra és arra, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt,  nemrég „rablógyilkosságnak” nevezte a kínai vakcina, a Sinopharm használatát az idősek körlében. A miniszterelnök elismerte, hogy mindent lehet jobban csinálni, de szerinte nem szabad úgy akarni a hatalmat, hogy az ország érdeke ellen teszünk, ha úgy támadják a Covid-19-járvány elleni intézkedéseket, hogy lebeszélik az embereket az oltásról. Ez az a határ – fűzte hozzá –, amelyet nem szabad átlépni.

Márki-Zay Péter január 20-án a 168 Órának adott interjúban mondta, hogy „rablógyilkosság, nemcsak rablás”, amikor olyan kínai vakcinával oltanak 400 ezer hatvan év feletti magyart, amelyet még csak nem is teszteltek a kínaiak a hatvan év felettiekre. Orbán Viktor nem mondta ki ellenzéki miniszterelnök-jelölt nevét a válaszában.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy Az operatív törzs két éve jött létere, szerinte s testületben „komoly, felelősségteljes súlyos következményekkel járó” munka zajlik. Megköszönte Pintér Sándor belügyminiszternek és Kásler Miklós humánerőforrás-miniszternek, hogy vezeti az operatív törzset, és kijelentette, hogy

Az orvosok és az ápolók sem azt érdemlik, hogy ilyen durva támadásoknak legyenek kitéve – folytatta Orbán Viktor, aki szerint a járványkezelést ki kellene vonni az április 3-i parlamenti választást felvezető kampány témái közül.

Jobb odaadni, mint kidobni

Arról, hogy Magyarország 200 ezer adag, koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinát küld Szudánnak, Orbán Viktor aztt mondta, a védőoltások egy idő után elveszítik a szavatosságukat, és ha nem tudjuk Magyarországon beadni őket, akkor „jobb, ha odaadjuk valakinek, mintha egyébként kidobnánk”.

Ettől függetlenül a kormányfő szerint mivel a koronavírus-járvány esetében „élet-halál kérdésről van szó, tartaléknak is mindig lennie kell” a védőoltásokból. 

 A miniszterelnök a vakcinabeszerzéssel kapcsolatban úgy vélekedett,

– Ők fontosak, elismerjük a munkájukat, fizetünk is, de nem akarunk kiszolgáltatottak lenni, nekünk több lábon kell állni, ezért másokkal is tárgyalni kell, és világossá kell tenni, hogy nem vagyunk zsarolhatóak, rajtunk nem lehet extra profitot keresni – fogalmazott.

Van, aki nem érti az életet

A hatósági árstopról a miniszterelnök azt mondta, a kormány álláspontja, hogy normális esetben nem avatkozik be az árak alakulásába, de „nem mondhatja azt, hogy majd a gazdasági szereplők fogják megoldani a rendkívüli helyzetet”. Amikor a világgazdaság „belép egy magas inflációjú korszakba, a kormány nem nézheti ezt ölbe tett kézzel, nem várhatja a piaci szereplőktől, hogy kiigazítsák az árakat, valakinek föl kell lépni, hogy a dolgok visszakerüljenek a normális kerékvágásba” – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint „szép dolog a közgazdasági elmélet, de közben élni kell”.

– Jó  dolog, hogy a korábbi, alacsonyabb árat kell fizetni, aki azt mondja, hogy ez rossz dolog, az nem érti az életet – fűzte hozzá. 

Egyeztetett a moszkvai út előtt

A műsorvezető „kérdésére”, miszerint az ellenzék szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök „odarendelte magához” a magyar kormányfőt Moszkvába, Orbán Viktor azt mondta, hogy „bennünket sehova sem lehet odarendelni”.

Szerinte a látogatás célja a gazdasági kapcsolatok erősítése, szándéka, hogy növelje az orosz-magyar gázmegállapodásban Magyarország számára rögzített és biztosan szállítandó gáz mennyiségét, de vannak az együttműködés tekintetében további fontos területek is, mint például az élelmiszeripar és az űrkutatás. Az „európai biztonsági helyzettel” kapcsolatban azt mondta, hogy Magyarország a békében érdekelt, amit – mint fogalmazott – „brüsszeli nyelven” deeszkalációnak neveznek. Állítása szerint a február 1-jei moszkvai látogatása előtt egyeztetett és koordinált a NATO és az EU vezetőivel, ugyanúgy, mint mindig.