Putyin;Szijjártó;magyar külpolitika;Orbán;

2022-01-30 08:30:00

Paul Lendvai: Vlagyimir Putyin legjobb barátja

Az ijesztő hírek Ukrajnáról érthetővé teszik, hogy az európai média a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor nemzetközi tevékenységével alig foglalkozik. Ez vonatkozik arra a hivatalos közleményre is, hogy Orbán január 12-én egy telefonbeszélgetésben szolidaritását fejezte ki a bajban lévő kazah elnöknek, Kaszim-Zsomart Tokajevnek. Ő volt az egyetlen az EU- és a NATO-államok miniszterelnökei közül, aki az orosz katonai „testvéri” támogatás után a még mindig fenyegetett autokratának segítséget kínált fel. A cseh parlamenti elnök és a cseh külügyminiszter félreérthetetlenül kritizálták Orbán viselkedését.

Ennek ellenére éppen ezért lehet a telefonhívás egy sokat ígérő előjáték a február elsejei moszkvai Putyin-találkozóhoz. Orbán Putyin legszorosabb szövetségese Európában. Ezt illusztrálta az a tény, hogy néhány nappal ezelőtt Lavrov orosz külügyminiszter „Barátságért-renddel", az idegen állampolgároknak adható legmagasabb orosz kitüntetéssel jutalmazta magyar kollégáját, Szijjártó Pétert. Nem csoda, hogy a kitüntetett a magyar-orosz együttműködés minden idők legeredményesebbjének nevezte a múlt évet.

Orbán a Balkán-politikában is Moszkva hasznos partnerének bizonyul a nyugati pozíciók aláaknázásánál.

Brüsszelbe küldött diplomatája, Várhelyi Olivér az EU-bizottsági elnök, Ursula von der Leyen hibás döntése következtében elnyert egy kulcspozíciót, az EU-bővítésért felelős biztos lett. Ilyen módon tud Milorad Dodiknak, az oroszbarát szerb nacionalista vezérnek Boszniában, a boszniai Szerb Köztársaság kiépítésénél ugyanúgy segíteni, mint az ellenzékben lévő jobboldali nacionalistáknak Észak-Macedóniában. A korrupció miatt kétévi börtönre ítélt volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki 2018 óta mint „luxus-menekült” élvezi Budapesten barátja, Orbán különleges vendégszeretetét, aki Dodikkal is nagyon intenzív személyes kapcsolatokat ápol. Egy hivatalos novemberi Banja Luka-i látogatáson Orbán bejelentett egy százmillió eurós hitelt a boszniai Szerb Köztársaságnak. Orbán az évszázadok óta Boszniában élő muzulmánok „nehéz integrációjáról” szóló megjegyzéseivel éles tiltakozást váltott ki. Nyilvánvalóan emiatt mondták le az utolsó pillanatban szarajevói látogatását. Várhelyi Olivérnek a szeparatista Dodik érdekében végzett háttér-intrikái sok EP-képviselőt felháborítottak, akik vizsgálatot követelnek ellene.

A Nyugattól és annak jogi és erkölcsi normáitól való teljes elfordulás része az orbáni rendszerváltásnak. 

A tekintélyes politológus, Lengyel László egy fulmináns Népszava-cikkben mutatott rá, hogy az elmúlt tizenkét évben a személyes egyeduralkodó és politikai-gazdasági klánja történelmi lehetőséget játszott el, a nemzetet zsákutcába vezette, így itt a történelmi idő az ellenzék kormányképes alternatívájának megteremtésére. A „sorozatos rablás” és a forint értékének 40 százalékos zuhanása után az Orbán-rezsim az alapvető élelmiszerek árbefagyasztásával, adócsökkentésekkel, nyugdíj- és béremelésekkel próbálja megnyerni az április 3-i választást. A választási pénzszórás azonban csak „a tűz benzinnel öntözését” jelenti, amint ezt Surányi György volt jegybanki elnök megfogalmazta.

(A cikk németül a Der Standard 2022. január 25-i számában jelent meg)