Európai Unió;Orbán Viktor;diplomácia;

2022-01-28 14:28:52

Párizsba készül Orbán Viktor, de az útját titokban tartják

Kedden a magyar kormányfő már Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz utazik el. Szóltak is neki, hogy tartsa magát az EU üzenetéhez az egységről.

Orbán Viktor szombaton Párizsba látogat – értesült megbízható forrásokból a Népszava. A kormányfő a populista pártok pénteki és szombati madridi találkozója után különrepülőgéppel utazik a francia fővárosba „magánlátogatásra”. Információink szerint vasárnap fog hazatérni, majd kedden Moszkvában találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. 

A kormányfő péntek reggel a Kossuth Rádióban bejelentette, hogy moszkvai útja előtt egyeztetni fog az EU és a NATO vezetőivel az európai biztonsági helyzetről, részleteket azonban nem közölt.

A francia elnök pártjához (LReM) tartozó európai parlamenti képviselő, Nathalie Loiseau, aki az Európai Parlament biztonság- és védelempolitikai albizottságának elnöke, Orbán Viktor moszkvai látogatásáról az Euronewsnak csütörtökön azt mondta: – Őszintén remélem, hogy tudatában van annak, hogy mi forog kockán, és hogy tartja magát az EU üzenetéhez az egységről.

A párizsi utazásról kérdéseket tettünk fel Havasi Bertalannak, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének, ha válaszol, cikkünket frissítjük.

Figyelemre méltó, hogy miközben a miniszterelnök részvételét az európai populista pártok madridi rendezvényén már kedden bejelentette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, a francia fővárosba teendő kitérőről semmit sem közöltek. A Madridba összehívott találkozón részt vesz Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke is, aki Emmanuel Macron legesélyesebb kihívója az áprilisi franciaországi elnökválasztáson.