Afganisztán;kivégzés;tálibok;

Több mint száz embert végeztek ki bírósági eljárás nélkül a tálibok

Ezen túl több emberi jogi aktivistát és újságírót is ért támadás az utóbbi hónapokban, volt olyan, akit jogtalanul őrizetbe vettek vagy bántalmaztak

A tálibok tavaly augusztusi hatalomátvétele óta több mint száz egykori állami alkalmazottat végeztek ki bírósági eljárás nélkül Afganisztánban - derült ki egy belső ENSZ-jelentésből, amely a dpa hírügynökség birtokába jutott.  

Az esetek több mint kétharmadában a gyilkosságokat a hatóságok emberei vagy a vezetéshez közel álló csoportok követték el. Sok esethez gyaníthatóan az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihadistáinak is köze volt.

A belső jelentés António Guterres ENSZ-főtitkár hivatalában készült a Biztonsági Tanács számára.

A dokumentum szerint számos emberi jogi aktivistát és újságírót is ért támadás vagy zaklatás az utóbbi hónapokban, volt olyan, akit jogtalanul őrizetbe vettek vagy bántalmaztak. Az ENSZ információi szerint nyolc aktivistát és két sajtómunkást öltek meg a tálibok, iszlamista fegyveresek vagy más ismeretlen támadók.

António Guterres a jelentésben úgy vélekedett, hogy a társadalmi és gazdasági nehézségeket csak úgy lehet leküzdeni Afganisztánban, ha a tálib vezetést nem szigeteli el a nemzetközi közösség. Elengedhetetlen, hogy konstruktív párbeszédet alakítsanak ki az ország de facto vezetőivel - hangsúlyozta.