koronavírus;omikron variáns;Románia;iskolások;

2022-01-28 22:06:28

Romániában egy hét alatt megduplázódott a koronavírusos diákok és a bezárt iskolák száma

Délkeleti szomszédunknál az omikron sokkal nagyobb arányban terjed a gyerekek körében, mint korábban a delta variáns.

Minden korábbinál gyorsabb ütemben terjed a járvány Romániában, és már kétszer annyi fertőzöttet mutatnak ki naponta, mint a járvány előző, tavaly őszi hullámának tetőzésekor. Ugyancsak a duplájára emelkedett a koronavírussal fertőzött diákok és a járvány miatt bezárt iskolák száma egy hét alatt – derült ki a román oktatási minisztérium pénteken közzétett összesítéséből.

Az iskolák túlnyomó többsége azonban egyelőre nyitva van, ugyanis a hatóságok a Covid-kórházak leterheltségétől tették függővé az oktatás internetre költöztetését, ami országos szinten még nem érte el a 40 százalékot. Az ország térségei közül Kolozs megye került legközelebb az iskolák bezárásához, ahol a Covid-kórházak leterheltsége 68 százalékos.

A pénteken közölt összesítés szerint jelenleg csaknem 27 ezer diák (a tanulók 0,93 százaléka) és több mint 7300 tanár (a pedagógusok 2,7 százaléka) fertőzött, ezért 3576 osztályban (2,6 százalék), illetve 108 (0,6 százalék) tanintézményben függesztették fel az óralátogatást. Egy héttel korábban 13 500 diák és 4200 tanár volt fertőzött, ami miatt 2882 osztályban, illetve 46 iskolában költöztették internetre az oktatást. A mostani, ötödik járványhullámban, amelyben az omikron vírusvariáns vált dominássá, a delta mutánsnak tulajdonított előző hullámnál lényegesen kevesebb a súlyos megbetegedés, de az omikron sokkal nagyobb arányban terjed a gyerekek körében.

Jelenleg 749 koronavírussal fertőzött kiskorút ápolnak a romániai kórházakban, majdnem kétszer annyit, mint a negyedik hullám tavalyi tetőzése idején, és most ők teszik ki a beutaltak csaknem 9 százalékát. A negyedik hullám tavalyi októberi tetőzésekor a Covid-kórházakban a beutaltak 2,5 százaléka (486 páciens) volt kiskorú. A járványgörbe továbbra is emelkedik, pénteken már harmadik napja meghaladta a 30 ezret a napi fertőzöttszám, az utóbbi héten pedig 66 százalékkal több fertőzöttet diagnosztizáltak, mint a megelőző hét napon. Hasonló mértékben növekedett a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma is.