Oroszország;Spanyolország;Ukrajna;találkozó;konfliktus;

Az orosz akciókat elítélő nyilatkozatot írtak alá az európai konzervatív pártvezetők, köztük Orbán Viktor is

A szöveg szerint a kelet-európai orosz katonai akciók „a háború peremére sodortak minket”.

A nyilatkozatban a pártvezetők elkötelezték magukat amellett, hogy határozottan fellépnek a külső fenyegetésekkel szemben – közölte a Vox spanyol szélsőjobboldali párt szóvivője a La Vanguardia cikke szerint. A több mint egy tucat pártvezető által aláírt szöveg kifejezetten Oroszországot teszi felelőssé a helyzet kiéleződése miatt, mint írják, a kelet-európai orosz katonai akciók „a háború peremére sodortak minket”. „Az ilyen fenyegetésekkel szemben szolidaritásra, elszántságra és együttműködésre van szükség a védelem területén az európai országok között” – teszik hozzá.

Az aláírók mindazonáltal „hatástalannak” minősítették az uniós diplomáciát. „Minden egyes országnak határozott és szolidaritásról tanúskodó hangnemet kellene megütnie a béke, a területi integritás és az európai országok határai sérthetetlenségének megőrzése érdekében” – írták.

Jorge Buxadé, a Vox szóvivője a sajtótájékoztatón elmondta: a résztvevők „szabad és átlátható” módon fejtették ki álláspontjukat az Ukrajna körül kialakult válsággal kapcsolatban. Jorge Buxadé azonban – ahogyan arra a La Vanguardia rámutat – nem ismertette Santiago Abascalnak, a Vox elnökének álláspontját, aki eddig nem foglalt állást az üggyel kapcsolatban, és nem ítélte el Vlagyimir Putyin orosz elnök fenyegetéseit.

A konzervatív pártvezetők szombati madridi találkozójukon megvitatták, hogy miként lehetne „megvédeni” Európát a külső fenyegetésektől. Bár a napirenden olyan témák szerepeltek, mint az ipar, az energetikai szuverenitás, a határok védelme, a népességcsökkenéssel szembeni fellépés vagy az európai örökség megvédése a „multikulturalizmussal” szemben, az Ukrajna körül kialakult feszültség miatt a nyilatkozatba bekerült az orosz fenyegetéseket elítélő rész is.

A lap emlékeztet arra: az aláírók általában eltérő álláspontot képviselnek Oroszországgal kapcsolatban. Amíg Orbán Viktor az orosz elnök legfőbb támogatója az EU-n belül, addig Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök arra szólította fel a NATO-t, hogy „ébredjen fel geopolitikai sziesztájából” az orosz fenyegetésekkel szemben. A találkozón részt vett Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés nevű francia szélsőjobboldali párt elnökjelöltje is, aki inkább az orosz elnököt, mint a NATO-t támogatja.

Orbán Viktor február 1-én kedden Moszkvába utazik tárgyalni Vlagyimir Putyinnal, előtte azonban tesz egy kitérőt Párizsba, ahol Nicolas Sarkozy exelnökkel találkozik.

Nyitnak egy brüsszeli irodát isJorge Buxadé a konferencián bejelentést tett arról is, hogy a résztvevő pártok brüsszeli koordinációs iroda létrehozásáról állapodtak meg. Az iroda folyamatos együttműködésre teremtene lehetőséget az Európai Parlamentben a jobboldali pártok között, amelyek jelenleg három különböző frakcióhoz tartoznak, vagy függetlenek, de összehangolnák politikáikat, álláspontjaikat és „minden egyes párt szabadságát tiszteletben tartva” a szavazataikat is. A Megvédeni Európát címmel rendezett tanácskozáson 15 párt képviseltette magát 12 európai országból. Részt vett a találkozón Orbán Viktor miniszterelnök, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje is.