egészségügy;KSH;Magyarország;

2022-01-31 09:48:53

KSH: egy év alatt csaknem 17 ezerrel csökkent az egészségügyben dolgozók száma

2021 utolsó negyedévében 16 700-zal dolgoztak kevesebben.

Amíg 2020 utolsó negyedévében 197 400-an dolgoztak az egészségügyben, 2021 ugyanezen időszakában ez a szám 180 700-ra csökkent – hívja fel a figyelmet az rtl.hu Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az RTL Klub Híradónak nyilatkozva úgy fogalmazott, nyilvánvaló a dolog, 

Mint mondta, nem arról van szó, hogy a dolgozók ne dolgoznának ugyanolyan rendesen, vagy ne tennének meg mindent, hanem „egyszerűen fizikailag nem tudnak mindig, mindenhol jelen lenni”. 

Az RTL Klub emlékeztet arra, hogy a hivatalos adatok szerint tavaly márciusban mintegy 5500 egészségügyi dolgozó távozott a rendszerből, amikor is bevezették a szolgálati jogviszonyt. Ennek értelmében aki nem fogadta el az új munkafeltételeket, nem dolgozhatott tovább. A koronavírus-járvány harmadik hullámában ezrek estek ki az egészségügyből, miközben Orbán Viktor miniszterelnök is arra figyelmeztetett, hogy mindenkire szükség van.

Egy korábbi döntés értelmében az egészségügyi szakdolgozók alapbérét négy lépésben, átlagosan 72 százalékkal emelik a 2018-as illetményhez képest. Kásler Miklós humánerőforrás-miniszter néhány hete azt mondta: bízik benne, hogy ez hosszú távon biztosítja a szakdolgozók munkájának megfelelő elismerését.

Az Orbán-kormány érdemben nem válaszolt a RTL Klub kérdésére, miszerint tervezik-e pótolni a hiányzókat.