közgyűlés;Lungo Drom;ORÖ;Farkas Félix;Agócs János;

Maratoni hosszúságú, abszurd jelenetekkel tarkított ülésen vívott az ORÖ Fidesz-közeli és kormánytól független oldala

Kaotikus állapotok alakultak ki az Országos Roma Önkormányzatnál (ORÖ) a hétfőn kezdődött, kedd hajnalban zárult, bő 13 órás közgyűlés, a Fidesz-közeli és a kormánytól független oldal maratoni viaskodása nyomán. A tét az volt, kinek a jelöltje kaphat lehetőséget a parlamenti mandátum megszerzésére. Tavaly ősszel nem a kormány emberét választották, de a Fidesz-barát Lungo Drom kiharcolta a választás megismétlését. Ezt a választást végül nem tudták tegnap megismételni, így, mivel többek szerint január 31-ig lett volna lehetőség dönteni a nemzetiségi lista összetételéről, meglehet: a cigányságnak nem lesz saját jogon képviselője a törvényhozásban. Az ülés végén rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezték, amelynek egyetlen napirendi pontja lesz: a roma önkormányzat feloszlatása. Nagyriport.

– Ülj le János, még nem kezdődött el! – inti le Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke képviselőtársát a közgyűlés helyszínéül szolgáló díszterem aranyozott stukkói alatt hétfő délelőtt. A piros bársonyszékek aranyozott lábai körül türelmetlenül toppannak az edzőcipők, szőrös bokacsizmák, félretaposott mamuszok és a fényesre suvickolt bőrcipők. Pedig alig jártunk a hivatalosan meghirdetett 11 órás kezdés után negyed órával.

– A törvényességet be kell tartani – jelenti ki ismét Agócs. – Ülj le, László! Kérek mindenkit, hogy vegye fel a szavazógépet és kezdjük el az ülést.

– Nem vesszük fel! – hangzik a válasz innen is, onnan is. A pulpitus felől értetlenkedő kérdés: Miért nem, ha egyszer többségben vagytok? Mitől féltek? A kérdést a kormánybarát Farkas Félix táborához intézik, de a felfeslett fal felől csak annyi verődik vissza, hogy „kézi szavazást” akarnak, hogy látni lehessen ki, hogyan szavaz. Agócs erre megkérdezi a fővárosi kormányhivatal két jelenlévő képviselőjét, de azok nem kívánnak állást foglalni. Később viszont felszólítják őket, azonnal hagyják el a termet, aminek eleget is tesznek. Jegyzőkönyvezik a dolgot, de közben hangzavar támad. Aztán rögtön tíz perc szünetet rendelnek el.

Pattanásig feszült a hangulat a közgyűlésén, amit váratlannak nem mondható, hiszen több hónapos csatározások csúcspontja az összejövetel, aminek tétje végletesen leegyszerűsítve annyi: a kormány által favorizált roma politikusnak lesz esélye bejutni a parlamentbe innen vagy mégis Agócs János ORÖ-elnök előtt nyílik esély erre?

Mint arról többször írtunk, tavaly novemberben az ORÖ közgyűlése a „kormány emberének” számító Farkas Félix helyett Agócs Jánost, a testület elnökét választotta a parlamenti választáson induló roma nemzetiségi listavezetőjévé. Ezt a döntést a kormánypárti Lungo Drom megtámadta. A Fővárosi Törvényszék elutasította a beadványt, de az Alkotmánybíróság – szürreálisnak ható érveléssel – helyt adott a panasznak és megsemmisítette a választás eredményét. Emiatt kellett megismételni a választást, amit hétfőre hirdettek meg. A kormánypártot nem csak Agócs sikere zavarhatta, hanem az is: az érintett bejelentette, hogy a szavazati joggal nem rendelkező szószólói szerep helyett teljes értékű mandátumot szeretne a parlamentben. Ez esetben pedig csak úgy szavazhatnak róla a romák, ha pártlistára nem voksolnak. A roma mandátumért vívott csatába a jelek szerint a kormányzat is beszállt.

Cikksorozatban ismertettük azokat a lapunkhoz eljutott hangfelvételeket, amelyeken Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója beszélget az ORÖ azon képviselőivel, akik a kormánypárti Lungo Drom szövetségéhez tartoznak. A kormánybiztos egyszer szerződéseket ígért nekik, máskor figyelmeztette őket: BM-esként „mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan.”

Ilyen előzmények ellenére is úgy véli Agócs János hétfőn, hogy eredményes lehet a közgyűlés. Azt is előrebocsátja, hogy ha nem sikerül döntésre jutni a megismételt szavazáson, vagy annak az eredményét is megtámadják, akkor a cigányságnak szégyenszemre nem lesz saját jogon képviselője a törvényhozásban. Ezzel arra utal, hogy többek jogértelmezése szerint a törvényi határidők alapján az ORÖ-nek január 31-ig volt lehetősége dönteni a nemzetiségi lista összetételéről.

Hogy volt-e aki emiatt éjfélig, azaz február 1-ig tartó időhúzásra tervezett játszani, nem tudni, de az tény: órákon át semmilyen előrelépés nincs a közgyűlésen. És ahogy múlik az idő, úgy nő a feszültség. Amikor a közgyűlés második órájának vége felé közeledve arra tesz javaslatot egy képviselő, hogy oszlassák fel az önkormányzatot, heves válasz érkezik:

– Te köcsög!     

Újrakezdik a vita: gépi vagy kézi szavazás legyen? A kérdés korántsem lényegtelen: a tábor egyik fele szerint Farkas Félixék ezzel ellenőrizhetnék, hogy a „megvett” emberek közül, ki tartja magát az előzetes egyezséghez, Agócsék pedig abban bíznak, hogy a titkos szavazással akad néhány „bátor”, aki rá szavazna. Kettő körül tartanak egy próbaszavazást, kiderül, hogy a 47 képviselő fele se vette fel a szavazógépet. Ezúttal egy órára rekesztik be az ülést. „Menjünk együnk egy kolbászt!” Néhányan el. Mások csoportokba verődve győzködik egymást. Sok minden elhangzik kiosztott támogatásokról, szavazat fejében kapott kisbuszról, titkos hotelbeli találkozóról és a 300 milliós kampánypénzről. Pereg az idő. A következő kezdésnél már mindenkinél ott a mobil szavazóegység. Ellenőrzik, működik. A közgyűlés negyedik órájában megkezdik a vitát a napirendekről. Heves szóváltás alakul ki, a végére egymással szemben sorakoznak fel a képviselők, az elnöki asztal felől azt kérik, hogy mindenki őrizze meg a nyugalmát. Rejtő óta tudjuk, hogy ez csak olaj a tűzre. Végül egy nő áll közéjük. Szétválnak. Az ülést berekesztik.

Egy óra múlva a levezető elnök bejelenti, hogy fel lehet venni az útiköltséget. Valaki más bejelenti, hogy felbontott egy üveg whiskeyt, egy harmadik pedig arra kéri Emesét, hogy énekeljen valamit. Nem teszi. Betolnak egy fotelt. Újra kezdik a vitát a szavazásról és a napirendről. Valaki szégyent kiállt, más az utcán gyülekező romákat emlegeti. Az utcán azonban egy fekete kisbuszon kívül nincs semmi. A sarokból felcsendül egy nóta.

Este hét körül megint nekifeszülnek. S újfent elakadnak a napirendnél. Az elnök ismét berekesztené az ülést. Hetedik alkalommal rendelné el szünetet! Bizalmatlansági indítványt terjesztek be – ragadja magához egy képviselő a mikrofont. Agócs kijelenti, hogy szeretne végre választani és közli, hogy legközelebb már nem berekesztés, hanem oszlatás lesz. A képviselők már nagyon szavaznának. A jelen lévő jogász szerint megtehetik. Szavaznak, arról, hogy legyen lista, de tovább nem jutnak.

Nyolc körül felmerül a büntetőjogi felelősség kérdése, meg az egymilliós cigányság képviselete. Valaki megjegyzi, hogy a napirendi javaslat nem egy kőtábla a hegyről, lehet rajta változtatni Más felhívja a figyelmet, hogy a legkisebb is számít, neki is kell, hogy szavazat legyen. Senkit ne korlátozzanak a joggyakorlásban. Újra szavaznak. Miután ismét nem sikerült dűlőre jutni a szavazás mikéntjéről, a levezető elnök két órás szünetet rendel el. Megérkeznek a pizzák.

Agócs János bejelenti, hogy kész visszalépni a jelöltségtől, ha Farkas Félix is megteszi. Ebben az esetben állíthatnának egy harmadik jelöltet. Erre az eddig egy szót sem szóló roma szószóló, Farkas Félix is mikrofont ragad és elmondja, hogy nem mond le a jelöltségről, mert letett ő annyit a roma asztalra, hogy rajta legyen a listán. Többen is hitet tesznek Farkas mellett.

Újabb patthelyzet. Újabb vita ugyanarról. A hivatalvezető erre közli, hogy valaminek muszáj lenni, valamihez muszáj tartani magukat. Ez pedig az SZMSZ szabta eljárásrend. Az ORÖ elnöke ismét berekeszti az ülést két órára. De most már mindenki ott marad. Látszólag csendben telik az idő. Majd hirtelen felharsan valaki elől: Mik vagytok ti!? Gyertek öljétek meg az elnököt… Gyertek, ha balhét akartok… Elrepül egy szendvics, majd nekilendül az egyik roma képviselő, hogy az elnöki pulpitusnál megillessen egy másikat…Kétfelé taszigálják őket.  

Dancs Mihály vet véget a dolognak. A Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke, akit a Lungo Drom és Farkas Félix egész odáig arra akart rávenni, hogy vegye át Agócstól a levezető elnöki tisztet, közli, hogy a közgyűlésnek vége. Mindenki szégyellje magát, ezzel ő nem vállal közösséget. Majd felkéri az elnököt, hogy fogja rövidre és rekessze be az ülést, végezetül pedig ígéretet tesz, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi még a héten, amelynek egyetlen napirendi pontja a roma önkormányzat feloszlatása lesz. Szórványos taps. (A képviselők mandátuma 2024 végéig szól.) Legyetek cigányok, legyetek emberek! - hangzik el az asztal mellől. Forr még kicsit az indulat, azután szépen elül.

Éjfél előtt egy perccel, 13 órával a közgyűlés kezdete, egy javaslat elfogadásán és egy majdnem verekedésen túl az elnök bejelenti, hogy lejárt a törvényes határidő, amely a nemzetiségi listaállításra rendelkezésre állt. Megköszöni a munkát és berekeszti az ülést. Néhányan vállon veregetik egymást. Azután mindenki veszi a kabátját és szétszéled a sötétben.