kettős emberölés;rendőrgyilkosság;Németország;elfogás;

2022-01-31 22:15:30

Elfogták a kettős rendőrgyilkosság két gyanúsítottját Németországban

Az egyik feltételezett tettesre a helyszínen megtalált iratai terelték a gyanút. A hatóságok esetleges bűntársak felkutatására folytatják a hajtóvadászatot.

Elfogtak két gyanúsítottat a Németországban hétfő hajnalban történt kettős rendőrgyilkosság ügyében: a nyilvános körözéssel keresett Andreas Johannes Schmittet a bűncselekmény helyszínétől nagyjából 35 kilométerre fekvő Sulzbachban (képünkön) találták meg késő délután. Elfogása fegyverhasználat nélkül sikerült - jelentette a Südwestrundfunk regionális közszolgálati médiatársaság. A 38 éves férfira kora délután adtak ki körözést, nevét és fényképét is nyilvánosságra hozták, kézre kerítéséhez a lakosság segítségét kérték. Elfogása után őrizetbe vettek egy másik férfit is, ugyancsak Sulzbachban - jelentette a Bild című lap.

A Bild szerint az elfogottak közül azért terelődött Andreas Johannes Schmittre a gyanú, mert a nevére kiállított iratokat találtak a rendőrgyilkosság helyszínén. Schmitt vadhúskereskedést és pékséget üzemeltet a helyszíntől mintegy 50 kilométerre fekvő Neunkirchenben. A másik gyanúsítottról csak annyit tudni, hogy 32 éves. A két sikeres művelet után nem állítják le a rendőrségi helikopterekkel, kutyákkal és különleges egységek bevetésével folytatott hajtóvadászatot, mert mert nem zárható ki, hogy vannak még bűntársaik.

Lapunk is beszámolt arról, hogy hétfőre virradóra lelőttek két rendőrt közúti ellenőrzés közben az ország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz tartományban történt a Kaiserslautern melletti Kusel járásban. A 24 éves rendőrnő és 29 éves kollégája a helyszínen életét vesztette, de még tudták jelenteni rádión, hogy lövöldözés történt. 

Az áldozatok civil autóval járőröztek, de egyenruhát viseltek. A 22-es számú járási úton Mayweilerhof és Ulmet település térségében megállítottak egy gyanús járművet. Első rádióüzenetükben bejelentették, hogy egy vad tetemére bukkantak a csomagtartóban, ezért alaposabb ellenőrzést kezdenek. A második - és utolsó - rádióüzenet egy segélykiáltás volt. "Lőnek ránk!" - mondta az egyik rendőr, mielőtt megszakadt a rádiókapcsolat.

A helyszínre erősítést küldtek, de a bajba jutott kollégákon már nem lehetett segíteni. A Bild című lap információi szerint a 24 éves áldozat - aki még a gyakornoki idejét töltötte - már halott volt, amikor az erősítés megérkezett, 29 éves társa röviddel később halt meg. A nőnek nem volt esélye védekezni, ezt jelzi, hogy a fegyvere még a tokjában volt, amikor megtalálták. Fejlövéssel végeztek vele. Idősebb kollégájának még sikerült elővennie szolgálati fegyverét. Kiürítette a teljes tárat, de végül őt is lelőtték. 

A négymillió lakosú Rajna-vidék-Pfalzban megdöbbenést keltett a kettős rendőrgyilkosság. A gyász jeleként félárbocra eresztették a zászlót valamennyi közintézménynél, és gyászszalagot tűztek ki a rendőrautókra.