tárgyalás;Orbán Viktor;Vlagyimir Putyin;

2022-02-01 13:19:37

Orbán megmondta Putyinnak, hogy áprilisban győzni fog, Putyin szerint Magyarország ötször olcsóbban veszi a gázt

A magyar kormányfő szerint a látogatása részben békemisszió. Hízelegtek egymásnak bőszen a keddi moszkvai tárgyalásukon.

UPDATE 

Orbán Viktor és Vlagyimir Puytin azóta már sajtótájékoztatót is tartott, amelyről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

 

Kézfogás nélkül vette kezdetét Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor magyar kormányfő keddi találkozója a Kremlben. A Szabad Európa orosz nyelvű szolgálata hívja fel a figyelmet, hogy elmaradt a gesztus, a felek nem fogtak kezet a tárgyalás előtt, az orosz elnök sajnálkozott is, hogy a koronavírus-járvány miatt szükségesek az ilyen intézkedések.

Az orosz elnök tegezte a magyar kormányfőt. Azzal indított, Magyarország az európai piaci árnál ötször olcsóbban veszi az orosz gázt, az Orbán-kormány pedig sokat tett az orosz-magyar kapcsolatok fejlesztéséért. Ő az effajta együttműködés folytatásával számol, és bármilyen magyar kormánnyal hajlandó együttműködni – De meg kell jegyeznem, hogy az ön orosz viszonylatban végzett munkájának eredménye alapján, sok mindent tett a magyar és az orosz nép érdekében - fűzte hozzá.

Orbán hétfőn érkezett az orosz fővárosba, hogy Putyinnal tárgyaljon a kétoldalú gazdasági együttműködés kérdéseiről, köztük az orosz földgáz magyar importjának növeléséről. A maga részéről köszönetet mondott Putyinnak, és azt mondta, nagyra értékeli Oroszország segítségét az energetika területén és a Covid-19 elleni küzdelemben.

– Tizenhárom éve találkoztunk először. Ennek értelmében ez a tizenharmadik találkozónk. Ez ritkaság. Csaknem mindenki, aki a kollégám volt az uniós tagállamok vezetőségében, már nem az. Az elmúlt tizenhárom év alatt Oroszország és az Európai Unió múltjának legjelentősebb emlékeivel gazdagodtunk.

mondta a találkozón a magyar miniszterelnök. Úgy fogalmazott:

- jelentette ki Orbán.

Putyin beszélt arról – írja az Izvesztyija –, folyamatban van az előkészítése, hogy Oroszország a koronavírus elleni orosz védőoltás előállításához szükséges technológiát bocsásson Magyarország rendelkezésére, és szívesen tájékoztatja őt az Oroszország és az Egyesült Államok, illetve a NATO között a biztonsági garanciákról szóló tárgyalásokról. 

Ami a gázszállítást illeti, a  hosszú távú szerződések teszik lehetővé jelenleg Magyarországnak, hogy az európai piaci áraknál ötször olcsóbban kapja az orosz földgázt – magyarázta Putyin. – Elmondható, hogy a tavaly aláírt, 2036-ig szóló szerződések mindenekelőtt az ön munkájának eredményeképpen jöhettek létre – fogalmazott.