Európai Unió;Oroszország;Magyarország;gáz;Orbán Viktor;Paks;találkozó;Vlagyimir Putyin;

2022-02-01 18:57:42

Orbán a magyar modellt ajánlotta, Putyin szerint Európának lesznek problémái

Jön a Szputnyik Light vakcina, Orbán Viktor még egymilliárd köbméter gázt kért az oroszoktól.

Öt órán át tárgyaltunk – kezdte Vlagyimir Putyin azt a sajtótájékoztatót, amelyre Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel állt ki kedd délután Moszkvában tartott kétoldalú csúcstalálkozójuk után. Az orosz elnök emlékeztetett, hogy Magyarország a kőolaj-szükséglete 55, a gázszükséglete 80 százalékát fedezi orosz forrásokból, hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatti „bonyolult” helyzet ellenére a kétoldalú kereskedelmi forgalom az elmúlt év első 11 hónapjában 30 százalékkal 5,5 milliárd dollárra nőtt, és kitért arra is, hogy Roszatom a két új megépítendő blokkal megduplázza, 4400 megawattosra növeli a Paksi Atomerőmű teljesítményét. 

Vlagyimir Putyin méltatta, hogy az Európai Unión belül Magyarország elsőként engedélyezte az orosz  Szputnyik V vakcinát, amelyből Oroszország kétmillió dózist szállított le. Szó van – fűzte hozzá – Szputnyik Light szállításáról is, amely emlékeztető oltásként lehet beadni. Hosszan ecsetelte az orosz energiahordozók magyar importjának előnyeit, kitért azután a már zajló közös ipari projektekre, végül pedig külpolitikai kérdésekre irányította a figyelmet.

- A nemzetközi politika terén különös figyelmet fordítottunk Oroszország és az Európai Unió kapcsolataira. Természetesen megvitattuk az ukrajnai konfliktus rendezésére irányuló lehetőségek kérdéseit is - mondta. Az ukrajnai helyzet egészét jellemezve Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy „rendszerszintűre” emelkedett az emberi jogok megsértése. - Magyar partnereink, amennyire ez számunkra ismeretes, energikus próbálkozásokat tesznek annak érdekében, hogy ezt a problémát megoldják – mondta, részletek nélkül, de nyilvánvalóan a kisebbségek nyelvhasználati jogaira utalva.

Elmondta, hogy alaposan áttekintették azoknak az Oroszország biztonságát hosszú távú jogi garanciákkal szolgáló moszkvai javaslatok nyugati fogadtatását is. Figyelmesen átvizsgálva az Egyesült Államoktól és a NATO-tól január 26-án kapott levelet, már látszik – és erről tájékoztatta Orbán Viktort is -, hogy nincs megfelelő válasz az orosz aggályokra, az orosz fél kéréseit,

teljességgel figyelmen kívül hagyták. Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy senki nem erősítheti saját biztonságát más ország biztonsága rovására.

Magyarország 1999-ben lett az észak-atlanti szövetség tagja, és bár az orosz követelés teljesítése  gyakorlatilag a megszűnését jelentené, Orbán Viktor azonban nem reagált Vlagyimir Putyin megjegyzésére. 

A magyar miniszterelnök maga részéről azzal kezdte, ő életében nem ült még ilyen hosszú asztalnál, de a távolságért kárpótolta a beszélgetés hossza és mélysége. Megismételte, hogy „békemissziónak” is tekinti a moszkvai látogatását, amelyen ő elmondta, hogy az EU egységes, nincs vezető, aki konfliktus akarna Oroszországgal. Ez  különösen igaz szerinte a kelet-európai országok vezetőire, a régió ugyanis a történelmi tapasztalatok szerint mindig vesztett a Kelet és  Nyugat közötti konfliktuson. A hidegháborúnak az évei komoly keserűséget és sok szenvedést jelentettek, és abban érdekeltek – folytatta –, hogy a feszültség alábbhagyjon és ne térjen vissza a hidegháború. – Üdvözöljük, hogy Oroszország és a nyugati szövetségesek között zajlik  párbeszéd. 

Orbán Viktor kijelentette, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett szankciós politika sokkal nagyobb kárt okoztak Budapestnek, mint Moszkvának.  - A szankciók olyan eszközt jelentenek, amely eleve kudarcra van ítélve. Nem tartom elfogadhatónak sem Oroszország, sem más államok viszonylatában – jegyezte meg a magyar miniszterelnök.  Hozzáfűzte, hogy az orosz gazdaság sokkalta erősebb annál, mint ahogy azt általában Nyugaton gondolják.

Ami az energiahordozókat illeti, Orbán Viktor bejelentette, Magyarország plusz egymilliárd köbmétere gázt kért Oroszországról. Vlagyimir Putyin a felvetésre azt mondta, nem fog problémát jelenteni a szállítás. Elmondása szerint a magyar miniszterelnök egy sor kérdést tett fel az együttműködésünkkel kapcsolatban, ez az energetikát is érinti, különböző aspektusait, a gázszállítást is illeti, az atomenergiát, a logisztikát, a közlekedést, az ipari termelést és a mezőgazdaságot, és gyakorlatilag minden kérdésre pozitív választ kapott. Ez jelenti a gázszállítás volumenének növekedését, meg kell vizsgálni a gázszállítás helyzetét Oroszországban, de az egymilliárd köbméter plusz szállítása számukra nagy problémát nem fog jelenteni.

– figyelmeztetett Vlagyimir Putyin. 

Orbán Viktor az együttműködés más területeiről is beszélt. Emlékeztetett, hogy az ukrán-magyar határon   Európa legnagyobb konténer-átrakodó terminálja épült meg – ez a magyarországi Fényeslitkén 30 milliárd forintból felhúzott , amelynek a működtetésére orosz-magyar szállítmányozási céget fognak létrehozni. A terminál nagyságrendekkel fogja növelni Magyarország gazdasági teljesítményét – reménykedett.

Az orosz elnök az Interfax orosz hírügynökség kérdésére, miszerint mikor kezdődhet meg a Szputnyik V gyártása Magyarországon, illetve lehetséges-e, hogy a Szputnyik Lightot is előállítsák Magyarországon, azt mondta, tárgyalások folynak a Szputnyik Lighttal kapcsolatban, amelyet harmadik oltásként lehetne alkalmazni azok esetében, akiket előzőleg európai vagy amerikai gyártású vakcinával oltottak be. A magyar kormányfő méltatta, hogy Magyarországon 900 ezer embert oltottak be Szputnyik V-vel, ami pedig a Szputnyik Lightot illeti, a hét vizsgálatból hatot már lefolytattak magyarországi engedélyeztetéshez, a hetedik nemsokára véget ér, után pedig elkezdhetik forgalmazni a vakcinát. Dolgoznak azon, hogy az év vége felé nyíló moduláris rendszerű debreceni vakcinagyárban Szputnyik V-t is tudjanak előállítani.