Lázár János;tramtrain;

2022-02-02 09:00:00

„Lázár flancos villamosával csak a baj van!” – a tram-train nem csak késik, néha egyáltalán nem jár

Sok a gond a 80 milliárd forintból készült tram-trainnel: ottjártunkkor épp egyetlen szerelvény sem működött a nyolcdarabos flottából. És akkor jön a vasútvillamost pótló villamos.

– Jár még egyáltalán a tram-train?

A szegedi kettes villamos vezetőjének szegeztük ezt a kérdést az egyik megállóban, miután hiába vártunk a tram-trainre, amely  városon belül ugyanezen a vonalon jár. Pontosabban: összevissza jár. Még inkább: nem nagyon jár. Ottjártunkkor, múlt csütörtökön, legalábbis kétóránként kellett volna indulnia a Szeged és Hódmezővásárhely közötti ingázó vasútvillamosnak, ám a megadott időben nem futott be a szerelvény. Amikor a villamosvezetőtől segítséget kértünk, már 12 perce a tram-trainen kellett volna robognunk.

Újabb kérdezősködések után aztán kiderült, hogy ezúttal valójában nem késésben volt a tram-train, hanem egyáltalán nem járt. Noha épp az lenne a lényege, hogy a két település belváros között közlekedik, ezúttal – mondták helyiek – Szeged határában visszafordult. Vagyis addig pótlójáratra kell szállni. A MÁV által működtetett tram-traint a városon belül a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) pótolta régi cseh Tátra villamosokkal. Ezek tábláján ott virít a felirat: tram-train pótló. Azaz új fogalom született: a vasútvillamost pótló villamos.

– Amióta elindult a tram-train, csak az elején láttam sokszor, aztán egyre ritkábban, és most az az egy sem jött, aminek kellett volna – összegzett az egyetemista Krisztián, aki mérnökhallgatóként az átlagosnál nagyobb érdeklődéssel követi a tram-train kálváriáját. 

– Direkt úgy indultam otthonról, hogy elérjem a tram-traint, mert úgy volt, hogy ha csak kétóránként is, de egy azért jár. Erre látom a megállóban, hogy egy régi villamos jön a tram-train helyett – panaszolta a nyugdíjas Magdolna, aki arra utalva, hogy az egykori kancelláriaminiszter volt a beruházás kormánybiztosa, megjegyezte: – Lázár flancos villamosával csak a baj van!

A városban megtudtuk, azért rendelték el a csak kétóránkénti tram-train indulást, mert több szerelvény sem működik. A tram-train-t üzemeltető MÁV-tól és a gyártó Stadlertől nem kaptunk pontos adatokat arról, hogy hány jármű üzemképes, de nagyon úgy fest, a múlt héten csak egy ilyen akadt. Ez jelzi legalábbis, hogy az egyórás utat egy szerelvény tudja teljesíteni, így tartható a kétóránkénti indulási időpont. A nyolc tram-trainből egy példánynak nekiment egy terepjáró Szegeden, egy másik a Rókusi állomásnál leszakította a felsővezetéket, és az áramszedője is megrongálódott. Vasúti forrásból úgy tudjuk, egy szerelvény Szegeden kisiklott, ennek a forgóvázát kell nagyjavítani Szentesen. Egy még nem kapta meg a vasúthatósági engedélyt, három ismeretlen okból nem jár. És van még egy, amelyik ingázik.

Ennek az egynek csütörtökön ott kellett volna állnia Szeged határában, hogy az ide tram-train-pótló villamossal érkezőket elvigye Hódmezővásárhelyre. De ottjártunkkor még ezt sem láttuk. Néhányan rutinosan el is indultak a Rókus Vasútállomás előtt járó motorral váró, égkék Volánbusz felé. A busz ajtajánál MÁV-os kalauz tájékoztatott:

– Ez most a tram-train.

Indulásig még letárgyalták a sofőrrel, hogy nagyjából mi az útvonal, de a kalauz előzékenyen jelezte, ott lesz, segít majd. Egy algyői középiskolás fiú látta meg a jót a közlekedési káoszban: végül is neki jobb így, az algyői buszmegálló közelebb van otthonához, mint a tram-train állomás. Algyő polgármestere ugyanezt másként fogalmazta meg:

– A Szeged és Hódmezővásárhely közti, ötezer lelkes Algyő nagy részének nem alternatíva a vonat, mert gyalog messze van a megállónk, így vagy átszállással, vagy autóval, vagy bringával lehet megközelíteni Kértük a beruházás kormánybiztosát, Lázár Jánost, hogy legalább Algyő ipari parkjához tegyenek egy megállót, ott ugyanis 50, összesen több száz főt foglalkoztató cég van, de előrelépés egyelőre nincs az ügyben.

Nemcsak az utazóközönségnek okoz bosszúságot a sok hiba, a megannyi kimaradt járat. A tram-traint az állami MÁV működteti, de mivel a szegedi villamospályát is használják, a város közlekedési cégének is akadnak feladatai.

– Ha egyszer jó lesz, akkor jó lesz – bocsátotta előre Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) igazgatója, hogy azért bízik a tram-trainben, de elismerte, nehéz a sok hibát megoldani.

A pótlások számláit egyébként a MÁV állja az SZKT-val kötött megállapodás értelmében, Szegedet anyagi kár nem éri.

A járatkimaradások azért is aggasztóak, mert sokak szerint kétséges egyáltalán az is, hogy hibák nélkül mennyire lehetne sikeres a tram-train. A november végén átadott vonalon rengetegen közlekednek, igaz, az ingyenesség meg az újdonság ereje sokakra hatott. Molnár Áron polgármester szerint olyan is volt, hogy nem fért fel mindenki Algyőnél. Az SZKT igazgatója pedig azt mondta, többször tartósan ezer felett volt a városközi napi utasszám, ami nagyon jó eredménynek számít. Kérdés, mi marad meg ebből a tömegből a fizetőssé válás után. Pláne úgy: jelenleg mintha minden összeesküdne az ellen, hogy a helyiek rászokjanak a tram-trainre.

– Akkora az üzembizonytalanság, hogy senki nem tudja, megérkezik-e a járat – mondta lapunknak Hódmezővásárhely alpolgármestere, Szabó János, aki szerint közgazdaságilag soha nem fog megtérülni a beruházás, de mivel közfunkcióról van szó, ez nem is feltétlen elvárás. 

És ez még környezetbarátabb is lett volna, a villamos ugyanis végigpöfög a két város között.

Ez utóbbi megjegyzésével a tram-trainkek különös, sokak által bírált megoldására utalt. A tram-train a két város között a vasúti pályán fut, ám pénzügyi okok miatt elmaradt ennek a szakasznak a villamosítása. Emiatt olyan szerelvényekre volt szükség, amelyek a városokban áramszedővel villamosként futnak, kint a pályán pedig beindul a dízelmotor, amely áramot termel az elektromos motornak. Részben e különleges megoldás miatt nőtt a szerelvények ára: az eredetileg tervezett 10 helyett 16 milliárdos ajánlatot tett a gyártó. A vonatok – úgy tudjuk – hibamentesen teljesítették a próbafutásokat, forrásunk szerint az előírt kilométerek nagy részét jellemzően a két város között tették meg, tehát nem szegedi környezetben. Ez azért is probléma, mert vezetőket is a MÁV adja, akiknek viszont nincs villamosvezetői tapasztalatuk: „még meg kell tanulniuk a várost”.

A MÁV egyetlen kérdésünkre sem válaszolt, egy közleményét küldtek el még a múlt héten, amiben azt írták, péntektől már „újra a menetrendhez szükséges mennyiségű tram-train közlekedik.” Azt viszont nem közölték, hogy hány szerelvény futásképes, és az óránkénti vagy kétóránkénti indulást rögzítő menetrendre gondoltak. Az SZKT igazgatójától kapott tájékoztatás szerint múlt hét péntek óta órás ütemben és a teljes vonalon jár a tram-train. Ehhez a gyártó Stadler jelenleg három vonatot tud kiállítani, amelyből kettő közlekedik, egy pedig tartalékként áll rendelkezésre.

Kerestük Lázár János kormánybiztost is, hogy reagáljon a problémákra, kritikákra, de az e-mailben feltett kérdéseinkre nem érkezett válasz. Az állami cég és a kormánybiztos hallgatása annak fényében érdekes, hogy a november végi ünnepélyes járatnyitáson ott volt a szerelvényen Lázár János mellett Palkovics László technológiai miniszter és Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója is, és akkor még mindannyian állták az újságírói kérdéseket.