család;Orbán Viktor;vagyonnyilatkozat;

Orbán Viktornak úgy nincs semmije, hogy a családtagjai úsznak a milliárdokban

A miniszterelnöknek nincs már adóssága, de megtakarítása sem, miközben a családtagok érdekeltségeinek a vagyona, értéke lapunk összesítése szerint 2010-hez képest legalább tizenkétszeresére nőtt.

„A járvány azért megviselt bennünket, nemcsak a vállalkozásokat, hanem bennünket, munkavállalókat is, akik bérből és fizetésből élünk. Én is közéjük tartozom” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök tavaly. Friss vagyonnyilatkozata alapján valóban nincs nyoma mesés vagyonnak, csak annyi derül ki, hogy megtakarítása nincs, de letudta maradék hitelét, és Cinege utcai házuk fele az övé, valamint egyedüli tulajdonosa egy felcsúti ingatlannak.

Más kép rajzolódik ki viszont akkor, ha tágítjuk a kört, és nem csupán a kormányfő bevallott vagyonát nézzük: rajta kívül ugyanis több közvetlen rokona is szédületes tempóban gyarapodott 2010 óta olykor állami megbízások révén is. 

Az érintett érdekeltségek vagyona, értéke a nyilvános cégadatok alapján lapunk összesítése szerint 2010-hez képest legalább tizenkétszeresére, 2,5 milliárdról mintegy 32 milliárdra nőtt.

 Ezt a nagyságrendet erősíti a G7 gazdasági szakportál korábbi összegzése is: e szerint legalább 15 milliárd forint folyt be az Orbán-családtagok nevére írt különféle vállalkozásokból osztalékok, eladások révén. Ebben pedig – mivel a cégbíróságon még csak a 2020-as adatok érhetők el – nincs is benne például az, mennyivel nőhetett a miniszterelnök veje, Tiborcz István BDPST Zrt. nevű cégének értéke a cirka 700 milliárdos mérlegfőösszegű Gránit Bank többségi részesedésének a megszerzése nyomán.

De megannyi más üzlet mellett érdemes felidézni például azt, hogy Tiborcz érdekelt volt korábban az Elios Zrt.-ben is, amelyről kiderült, úgy kapott vitatható módon összesen 13 milliárd forintnyi megbízást közvilágítási projektekre önkormányzatoktól, hogy sokszor még a munka minőségét is kifogásolták.

2017-ben a Direkt 36 derítette ki, hogy Orbán testvére, Ifj. Orbán Győző beszállt egy off-shore cégen keresztül az Yntergy Zrt.-nevű, Kazahsztánba és Csecsenföldre beszállító műszaki cégbe. Az Orbán-családhoz kötődő gánti bányavállalkozások korábban is termeltek profitot, de 2014 után méginkább meglódultak. Bár a kormányfő korábban szóvá tette, hogy családjának a vállalkozásai ne induljanak állami közbeszerzéseken, erre később több példa is volt. Az Átlátszó féltucat építkezésnél bizonyította, hogy alvállalkozó alvállalkozójaként az Orbán-bányák voltak a beszállítók.

Érdemes megemlíteni az is, hogy a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó már az első Orbán-kormányzat idején megkezdte a földbirtokok gyűjtögetését. Az utolsó ismert vagyonnyilatkozata szerint 2010-re összesen több száz hektárnyi különböző földterületet tüntetett fel sajátjaként, zömében Felcsút és Szolnok környéki szántókat.