energia;gáz;Orbán-Putyin;

2022-02-02 16:09:15

Itt valami nincs rendben, novemberben is nőtt az orosz gáztarifánk

Az állami gáznagykereskedő, az MVM több mint háromszor drágábban jutott a fűtőanyaghoz, mint amennyiért azt a „rezsicsökkentett” áron a lakosságnak továbbítja.

Szélsőséges jóindulat kérdése, de egyelőre nem zárható ki, hogy Vlagyimir Putyin nem hazudott, amikor azt állította, hogy Magyarország a piaci árnál ötször olcsóbban kapja az orosz gázt. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által épp kedden frissített novemberi adatok ugyanakkor ezzel legalábbis ellentétes folyamatról tanúskodnak. Lapunk kedden, az Orbán-Putyin találkozó apropóján elsőként hozta nyilvánosságra a KSH külkereskedelmi adatbázisából leszűrt, az Orbán-kormány által eddig titkolt orosz gázárat. E tények élesen cáfolták a kormánypropaganda állítását, miszerint a tavaly október óta életben lévő új, hosszú távú magyar-orosz gázszerződés bármiben is segítené a „rezsicsökkentés fenntartását”. A valóság ezzel szemben, hogy orosz tarifánk csak októberben 25 százalékkal ugrott. Az állami gáznagykereskedő, az MVM így Az állami gáznagykereskedő, az MVM több mint háromszor drágábban jutott a fűtőanyaghoz, mint amennyiért azt a „rezsicsökkentett” áron a lakosságnak továbbítja.

Bár októberi orosz tarifánk a TTF-nek nevezett, irányadó, holland tőzsdénél kétségkívül tompábban emelkedett, ez a fajta árkisimítás - ami alapján tehát a mostani „kedvezményt” az orosz fél később teljes egészében bevasalja - nem újdonság.

Az adatfrissítés - amelyre tudósításunkat idézve a Portfolio hívta fel a figyelmet - ugyanakkor arról tanúskodik, hogy - legalábbis novemberben - orosz tarifánk éppenséggel közelített a TTF-hez. A tompább emelkedés nyomán az orosz tarifa és a tőzsdei ár aránya októberre 50 százalékra csökkent. Novemberben viszont, míg a holland ár tizedével lejjebb került, addig orosz díjunk (amúgy az árkisimítás elveinek megfelelően) hasonló mértékben - ezer köbméterenként már 600 dollár fölé - emelkedett, így TTF-hez viszonyított aránya 62 százalékra nőtt.

Ezek után legalábbis nehéz elképzelni, hogy januárra az érték Vlagyimir Putyin szavaihoz híven 20 százalékra csökkent.

 A korábbi hónapok több százmillió köbméteréhez képest novemberben kevesebb mint 40 millió köbméter orosz gáz érkezett. Bár a jelek szerint a zökkenő nem okozott nálunk ellátási zavart, azért az orosz gázszállítmányok novemberi megakadása talán megért volna az Orbán-kormány részéről egy jelzést.