Európai Unió;kockázat;szabályozás;vegyszerek;

2022-02-03 11:46:17

Destruktív politikába szállt be az Orbán-kormány, akadályozná a vegyszerszabályok szigorítását

A mérgező anyagok használatának kontrollját és csökkentését szolgáló módosítást hackelnék meg.

Az Orbán-kormány ahhoz az országcsoporthoz csatlakozott az Európai Tanácsban, amely megpróbálja megakadályozni, hogy Európa-szerte átláthatóvá tegyék a mezőgazdasági termelők növényvédőszer-használatát. Az erre vonatkozó adatgyűjtésről - amely mindenfajta mennyiségi korlátozás és felhasználási tilalom alapvető feltétele – ma kezdődik a háromoldalú (Tanács-Parlament-Bizottság) egyeztetés.

Ha az Orbán-kormány által támogatott destruktív álláspont érvényesül, az ellehetetleníti a European Green Dealnek (EGD) nevezett uniós fenntarthatósági program teljesítését – állítják a Pesticide Action Network (PAN) Europe és a GLOBAL 2000 - Friends of the Earth Austria szakértői, akik szerdán online sajtótájékoztatón mutatták be az európai vegyszerszabályozás fellazítását célzó tagállami terveket.

A Célzás bekötött szemmel címet viselő jelentés utal rá, hogy az EGD egyik kulcsintézkedése alapján 2030-ig 50 százalékkal kell csökkenteni a növényvédőszer-használatot, illetve annak környezeti és egészségügyi kockázatait. Alapelv, hogy ennek a kockázatcsökkentési folyamatnak a nulladik pontja egy naprakész adatállomány lenne a vegyszerfelhasználásról, ma ugyanis 

Az Orbán-kormány néhány más tagállaméval együtt azon dolgozik, hogy ne is legyen, és már nem először: korábban ugyanígy megakadályozták a magas rákkockázatú glifozát vagy a bizonyítottan méhgyilkos hatású idegmérgek tényleges tilalmát. Ezzel részben a külföldi tulajdonú vegyszergyártóknak – mindenekelőtt a Monsantót a közelmúltban felvásárló Bayernek – kedveskednek, jópontokat szerezve külföldi kormányoknál, részben pedig azon hazai vállalkozásoknak, akik a sokfelé tiltott szerek licenc alapú gyártásából, illetve EU-n kívüli (például ukrajnai vagy szerbiai) exportjából csinálnak profitot.

Egyértelmű magyar mezőgazdasági érdek biztosan nincs a sajátos magyar vegyszerstratégia mögött, mivel azokban a tagállamokban sem csökken érezhetően a termelés, ahol bevezették azokat a tilalmakat, amelyek a magyar kormány szerint ellehetetlenítik a növénytermesztést.

Visszatérve a vegyszerhasználatra vonatkozó adatokhoz: az Európai Bizottság 2021 februárjában a terjesztette elő a felhasználási statisztikákra vonatkozó SAIO-rendelet módosítási javaslatát. Ez előírná, hogy a felhasználási adatokat évente jelentsék az Eurostatnak (a jelenlegi ötévenkénti gyakoriság helyett), a konkrét számokat a mezőgazdasági üzemek folyamatosan vezetett vegyszerhasználati nyilvántartásaiból gyűjtsék össze (a rapszodikus önbevallás helyett, ami a mai gyakorlat), és hogy a termelők a jövőben elektronikusan vezessék és továbbítsák a vonatkozó adatokat.

Az Európai Parlament támogatta, sőt, néhány ponton szigorította is a bizottsági javaslatot, az Európai Tanácsban azonban számos ponton felhígították a szöveget. Méghozzá olyan mértékben, hogy ha a tanácsi változatot fogadják el, akkor továbbra sem lesz megbízható adatszolgáltatás, és nagy valószínűséggel vegyszerhasználat-csökkentés sem.

Mint a szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, a PAN Europe és a GLOBAL 2000 által megszerzett uniós dokumentumokból kiderül, a destrukciót egy tíz tagállamból álló csoport hajtotta végre, benne az Orbán-kormány képviselőivel, majd a közös álláspontjukról sikerült meggyőzniük a Európai Tanács többségét is. Egyedül Németország és Ausztria szavazott a szöveg kiherélése ellen (Németország minden bizonnyal az időközben bekövetkezett kormányváltás miatt). A zöldek ugyanakkor azt sürgetik, hogy a Parlament tartson ki a Bizottság javaslata mellett, különben a rákkeltő, magzatkárosító, a genetikába és a hormonháztartásba beavatkozó vegyszerek használatát nem fogják tudni ellenőrizni és visszaszorítani.