FBI;Pegasus;NSO Group;

2022-02-03 09:04:34

Az FBI beismerte, hogy megvette a Pegasus kémszoftvert, de azt állítja, hogy nem használta soha

Csak egy „korlátozott licenszű” verziót vásároltak meg, nyomozásban pedig nem vetették be.

Megerősítette az FBI hozzáférést vásárolt az izraeli NSO Group nevű cég Pegasus nevű kémszoftveréhez – írja a The Guardian.

A lap szerint az FBI mindezt azzal indokolta, hogy „lépést tartson a feltörekvő technológiákkal”, és csak „korlátozott licenszet” vásároltak, „kizárólag terméktesztelés és értékelés” céljából, részben az aggodalom miatt, hogy a kémszoftver „rossz kezekbe került”.

Egy forrás arról beszélt, hogy egy „hosszú tárgyalási folyamat” után ütötték nyélbe az üzletet, az FBI pedig  a valóságban nem használta a Pegasust, „még csak be sem kapcsolták”, de folyamatosan fizettek érte, és meg akarták újítani. Ez egy egyéves tesztprojekt volt, ami körülbelül ötmillió dollárba került, és további négymillió dollárért újították meg. De nem használták - magyarázta a forrás.

A beszerzésre 2019-ben, a Trump-adminisztráció idején került sor. A Guardian emlékeztet, a Biden-kormányzat feketelistájára tette az NSO Groupot.

Az FBI egyébként összeveszett az izraeli céggel, nem akarta ugyanis, hogy a licensz tartalmazza azokat az érzékelőket, amelyek lehetővé teszi az NSO számára a feltört készülékek helyzetének nyomon követését. Azt is állította, az FBI nem akarta, hogy az NSO saját mérnökei telepítsék a technológiát, és saját rendszereibe sem kívánta integrálni. A szervezetet elsősorban az aggasztotta, hogy az esetlegesen keletkezett adatok „kiszivároghatnak” egy külföldi hírszerző szolgálathoz.