kórház;belépés;egészségügy;Operatív Törzs;

2022-02-05 07:47:42

Nem tetszett a kormánynak a bírósági ítélet, elvette a kórházigazgatóktól a döntést, hogy kit engednek be tudósítani az intézményeikbe

Az operatív törzs mondja meg.

Kormányrendelet írta felül a bírósági ítéletet: a kórházigazgató helyett az operatív törzs dönti el, hogy ki mehet tudósítani a kórházakba.

A Telex szúrta ki a Magyar Közlöny legfrissebb számában, alig pár nappal azután, hogy pert nyert az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben, amiért a sajtó nem kapott engedélyt a kórházakba való belépésre, átírták a szabályokat.

Emlékezetes: a koronavírus-járvány alatt a kórházakba, egészségügyi intézményekbe nem engedték be a kormánytól független médiát, csak az MTI és a MTVA forgathatott. Emiatt laptársunk bírósághoz fordult . A Fővárosi Törvényszék szerdán kimondta, hogy az Emmi jogtalanul utasította ki a Telexet és a sajtót a kórházakból. A jogerős döntés alapján nem a minisztérium, hanem a kórházigazgatók hatásköre arról dönteni, hogy kit engednek be az intézménybe. Ezt a döntést változtatja meg az új rendelet. Eszerint az operatív törzs járványügyi érdekből meghatározhatja az egészségügyi intézmények sajtóval való kapcsolattartásának rendjét, valamint a sajtó által az egészségügyi intézmény területére történő belépés rendjét. Az új szabályozás, ár ma, azaz szombaton hatályba lép és betartásáért viszont a kórházigazgatóké a felelősség.

A Telexnek Pásztor Emese alkotmányjogász, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének helyettes projektvezetője azzal kommentálta a történteket, hogy „a jogállamiság tisztelete azt jelenti, hogy a hatalom tiszteletben tartja a bíróság döntéseit, nem pedig erővel felülírja azokat. Az önkényes jogalkotás az alkotmányt az Alaptörvény mércéje szerint is sérti, ezért a TASZ vizsgálja a rendelet megtámadásának lehetőségeit.”