adomány;Egyesült Királyság;választás 2022;

Adományokból vinné szavazni az angliai magyarokat egy civil szervezet

Mivel az odakint élők többsége nem a Fideszt támogatja, az Orbán-kormány mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse a voksuk leadását.

„Ez a civil szervezet most nem kevesebbre vállalkozik, minthogy a társadalmi mobilitás jegyében lehetőséget teremt a gondtalan szavazásra minden olyan magyar választónak, aki a magára hagyott csomóponti nagyvárosokban és azok környékén él, politikai hovatartozástól függetlenül.”

Ezt írja bemutatkozásában az a Diaspora Aid nevű civil szervezet, melyet Angliában élő magyarok alapítottak. A 444 szerint 

ezrével terveznek eljuttatni olyan szavazókat London és Manchester magyar külképviseletéhez április 3-án, akik „már régen letettek arról”, hogy szavazzanak.

A Fidesz már jó ideje mindenféle logisztikai trükkel igyekszik megakadályozni azt, hogy a Nyugat-Európában élő, az anyaországtól formálisan még el nem szakadt magyarok közül minél kevesebben szavazhassanak. A hazai lakcímmel rendelkezők ugyanis csak a külképviseleteken szavazhatnak, a levélszavazás lehetőségétől megfosztották őket. Angliában ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Londonban és Manchesterben lehet szavazni, egész Egyesült Királyság területén pedig még Edinburghben, miközben hivatalosan 155 ezer magyar él a szigetországban, ám ez a valóságban jóval több lehet. 

Tavaly decemberben már petíció is indult, melyet a Nemzeti Választási Bizottságnak, illetve a Nemzeti Választási Irodának címeztek. Ebben azt kérik, biztosítsák a szavazás lehetőségét időszakos külképviseleti választási irodák és szavazóhelyiségek létesítésével London, Manchester, Leeds, Liverpool, Birmingham, Edinburgh, Cardiff, Brighton, Bristol, Norwich, Nottingham, Cambridge, Canterbury városaiban. Kérték továbbá, hogy „a korábbi áldatlan állapotok megelőzése érdekében” a hivatalos londoni és manchesteri külképviseleteken növeljék a szavazás lebonyolítására alkalmas helyiségek számát.  

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke január közepén jelentette be, hogy nem hajlandók megszervezni a több szavazókört, a témával majd a választások után fognak foglalkozni. A Diaspora Aid angliai magyarokat segítő civil közhasznú egyesület ezért kezdett most legalább 30 ezer font összeszedésébe. Akciójuk weboldalán hangsúlyozzák, bárkinek segítenek, hogy élhessen a jogaival, pártállástól függetlenül.

A 444 megjegyzi, a 2018-as választás idején készült egyik exit pollból az derült ki, hogy a Londonban szavazó magyarok túlnyomó többsége a „se a Fidesz, se a komcsik” elvét vallja, a köreikben a hagyományos baloldalnál csak a Fidesz volt népszerűtlenebb, a különutasok és a centrista-liberálisok viszont mindent vittek.