egészségügy;várólista;kórházak;műtétek;NEAK;

Zavarhatták a kormányzati sikerpropagandát, eltűntek a kínos adatok

Korábban még olvasható volt a NEAK honlapján, hogy egyes műtétekre mennyit kell várni, az adat azonban néhány nappal ezelőtt eltűnt.

Talán a túl hosszú várakozási idő zavarhatta a kormányzati sikerpropagandát, mással nehezen magyarázható, hogy immár kevesebb adatot tesznek közzé a kórházi várólistákról. Megszüntették a központi várólistát – írta a Válasz Online. A portál arról számolt be, még korábban olvasható volt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján, hogy egyes műtétekre mennyit kell várni, ez az adat azonban néhány nappal ezelőtt eltűnt. 

Ma már csak visszamenőleges adatok láthatók, például, hogy mennyi volt a megelőző hat hónapban az átlagos várakozási idő, illetve mennyi volt a várakozás közép ideje (mediánja). Az a korábban rendszeresen közölt információ is eltűnt, hogy mennyi a műtétre várakozás minimum, illetve maximum ideje.

Lapunk legutóbb tavaly augusztusban foglalkozott a várakozási időkkel. Akkor azt írtuk, szürkehályog-műtétre már 12,4 ezren várnak, a kevésbé szerencséseknek akár három évig is eltarthat, mire eljutnak a műtőasztalig. Szintén nagyon hosszú volt a várólista a térd- és csípőprotézis műtétek esetében, utóbbira akkor 6670-en álltak sorba, az előbbire 7791-en. A csípőprotézis esetében a maximum várakozási idő hat és fél év volt, a térdprotézisnél pedig több mint nyolc év. Ezek a romló adatok látszódhattak néhány nappal ezelőttig a NEAK honlapján.

A Népszava múlt csütörtökön megkérdezte az állami kórházfenntartót és az egészségbiztosítót, hogy mi az oka a várakozási időkre vonatkozó adatok eltüntetésének, illetve zajlik-e jelenleg a várólisták mérséklését ösztönző program és ha igen, hány kórházban milyen típusú ellátásoknál sikerült a nyár óta mérsékelni a sorokat. Válaszra egyik hivatal sem méltatta olvasóinkat.

A NEAK a járvány kitörését megelőző években, 2014 és 2020 között összesen mintegy 30 milliárd forintot költött várólista-csökkentő programokra. Öt milliárd forint 2021-ben is volt a sorok csökkentésére. A kormányzat a nyár végén be is jelentette, hogy ősztől újraindítja a várólistaprogramot, ám a járvány újabb hulláma miatt mire elkezdődött volna, addigra le is állt.