tüntetés;konvoj;oltásellenesség;

2022-02-07 22:04:50

"Szabadságkonvoj" vonult Budapesten a kanadai tüntetőkkel való szolidaritás jegyében

A kanadai "szabadságkonvojos" tüntetés apropóján a fővárosban demonstrált egy néhány száz fős csoport. A forgalmat érdemben nem zavarták.

A Népszava is beszámolt arról, hogy Kanadában széles körű tüntetés bontakozott ki "szabadságkonvoj" néven. A megmozdulást az a múlt hónapban bevezetett törvény váltotta ki, amely előírta, hogy minden kamionosnak be kell oltatnia magát a koronavírus ellen ahhoz, hogy áthaladhasson a kanadai-amerikai határon. A megmozdulás később szélesebb körű lett, a korlátozások elleni általános tiltakozássá vált. A tüntetések a parlament közelében zajlanak, a tiltakozók pedig immár azt követelik, hogy országszerte vonják vissza az általános kötelező oltást, továbbá azt, hogy Justin Trudeau miniszterelnök kormánya mondjon le.

A kötelező oltás ellen immár Magyarországon is sokadik demonstrációt tartották, annak ellenére, hogy általános kötelezettségről soha nem volt szó idehaza. A Telex beszámolója szerint hétfő délután negyed háromig körülbelül nyolcvan autó gyűlt össze az M3-as autópálya mogyoródi leágazásánál a kanadai tüntetőkkel való szolidaritás jegyében. Este hatra a Hősök terére szerveztek tüntetést, körülbelül 80-100 autó gyűlt össze, amelyből körülbelül 10 furgon és 3 kisteherautó, mellettük pedig néhány száz gyalogos tiltakozó sorakozott fel. Az esemény szervezője, Szűcs Attila, valamint az "Orvosok a tisztánlátásért" nevű kezdeményezés alapítói, Pócs Alfréd és Tamasi József mondtak beszédeket az egybegyűlteknek. A Hősök teréről a Kossuth térre vonultak a konvoj résztvevői.

Hat pontos követelésük arra vonatkozott, hogy a kormány szüntesse meg a vírussal kapcsolatos "kényszerítő intézkedéseket" és korlátozásokat, továbbá kártalanítsák azokat, aki állításuk szerint ezek miatt rossz helyzetbe kerültek. Ráadásképpen "elszámoltatni" akarják a járványkezelés felelőseit. Mindezek többé-kevésbé egybevágnak a kanadai kamionosok követeléseivel, azonban bónuszként még követelték az 5G hálózatok építésének leállítását is.

Pócs Alfréd arról beszélt, hogy a mainstream média szerinte hazudik, az egészségügy pedig csak "külföldi nyomásra" érvel az oltás mellett. Hevesen ellenezte a gyermekek oltását, bár hogy miért, az nem derült ki egyértelműen.

A néhány száz fős csoport ezután az Andrássy úton a Kossuth térre vonult. Az emberek zöme a járdán és az út szélén haladt, a Telex tudósítása szerint a forgalmat gyakorlatilag csak akkor zavarták érdemben, amikor áthaladtak a Dózsa György úton rendőrségi kísérettel.