sztrájk;tanárok;közoktatás;

2022-02-08 20:07:39

Határozatlan ideig tartó sztrájkot hirdettek március 16-tól a pedagógusok

A humántárca szerint a baloldal a parlamenti választás közeledtével próbálja hergelni a pedagógusokat.

Március 16-tól venné kezdetét a pedagógusok határozatlan idejű sztrájkja. A két nagy szakszervezet megállapodott a még elégséges szolgáltatásokról, az erről szóló javaslatukat pénteken vitatják meg a kormány képviselőivel – közölte az RTL Klub Híradóval a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányi tagja.

Nagy Erzsébet hozzátette, szeretnénk megállapodni a még elégséges szolgáltatásokról, hogy ne kelljen bírósághoz fordulni. Megjegyezte, hogy ha nem lesz sikeres a kormánnyal folytatott párbeszéd, akkor mihamarabb bírósághoz fordulnak, azt ugyanis nem szeretnék, hogy jogerős ítélet nélkül kelljen határozatlan idejű sztrájkot szervezni. „Azt szeretnénk, hogy ahol sokan vesznek részt a sztrájkban, valóban észrevehető, zárt ajtós sztrájkot tudjanak tartani a tanárok, és csak bizonyos intézményekben legyen gyerekfelügyelet” - fogalmazott az érdekképviseleti vezető.  

Nagy Erzsébet a sztrájk várható támogatottságáról azt mondta, 

Mások viszont úgy gondolják, hogy most kell küzdeni a céljaikért, így egyelőre nehéz megbecsülni a végső létszámot. Hozzátette: a szakszervezetek azért dolgoznak, hogy elkerüljék a sztrájkot, elsősorban a tárgyalóasztalnál akarnak megállapodni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ugyanakkor kedden azt közölte, a közszféra béremelései között ezekben a napokban érkeznek az idei első emelt pedagógusbérek is. Ez összesen 145 ezer köznevelésben dolgozó pedagógust érint, köztük az óvodai, általános iskolai és gimnáziumi pedagógusokat. A kormány terve szerint 2023-ban további nagyobb béremelésre kerül sor. 

- fogalmaz a tárca tájékoztatása.

Kitérnek arra is, hogy az idén januári tíz százalékos béremelés előtt 2020 júliusában is volt tíz százalékos béremelés. 2010-ben egy pályakezdő főiskolai végzettségű pedagógus bére átlag bruttó 122 ezer forint volt, ma bruttó 312 ezer forint. Egy 20 éve dolgozó főiskolai végzettségű pedagógus bére bruttó 149 145 volt, ma Pedagógus I. fokozatban bruttó 328 860 forint, Pedagógus II. fokozatban bruttó 361 746 forint.

A Népszava keddi beszámolójában pedig arról olvashatnak, hogy egy, a PDSZ-hez eljutott tankerületi levélből az derült ki, nem írhatnak be az iskolák igazolatlan hiányzást azoknak a tanulóknak, akik a múlt hétfői pedagógussztrájk ideje alatt nem tartózkodtak az intézményben. Az érdekképviselet szerint ez előrelépés a korábbi utasításhoz képest, amellyel sok diáknak könyvelhettek volna el mulasztást.