ápolók;egészségügyi szakdolgozó;Független Egészségügyi Szakszervezet;bér;

2022-02-09 22:00:26

Némely ápolónak úgy nőtt a bére, hogy csökkent, egy orvos akár ötször többet kereshet

Sok esetben az előírt béremeléseket úgy kénytelenek kigazdálkodni a kórházak, hogy a szakdolgozók bérpótlékait csökkentik.

Ötszörösére is nőhet a bérkülönbség az orvosok és az ápolók között - erről számolt be a Független Egészségügyi Szakszervezet az RTL Klub Híradójának. Állításuk szerint a béremelések ellenére az egészségügyi szakdolgozók nem keresnek annyit, mint ahogy azt az Emberi Erőforrások Minisztériuma állítja, mivel a tárca által közölt bruttó 500-700 ezer forintos átlagkeresettel szemben a szakszervezet szerint nincs ilyen alapfizetése egy ápolónak. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint ezt csak nagyon jelentős, 50 százalékos többletmunkával lehetne elérni.

A szakszervezet azt is állította, hogy ráadásképpen néhány kórház úgy gazdálkodja ki az előírt béremeléseket, hogy a szakdolgozók bérpótlékait közben csökkentik. Ennek következtében pedig az is előfordulhat, hogy valaki kevesebbet keres a béremelés után, mint előtte.

A 21 százalékos szakdolgozói béremelés Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint jó, de nem elégséges. Mint fogalmazott, egy ilyen alulfinanszírozott szektorban ez a béremelés nem fog visszacsábítani munkaerőt, sokkal inkább inflációkövetésnek tudható be. 

Az RTL Híradó kérdésére az Emmi némi gyurcsányozás kíséretében úgy reagált, az ápolók bére 2010 óta átlagosan háromszorosára, a szakorvosok bére öt vagy akár többszörösére nőtt. Hozzátették azonban, hogy a havi bér egyénenként eltérő lehet az alapilletményen felüli díjak (például ügyeleti díj) miatt.

A Népszava korábban ebben a cikkben írt a kormány által ígért összegek és a tapasztalatok közötti ellentmondásokról.