választás;

2022-02-12 07:20:55

Az Orbán-kormány médiája olyan szépen szolgál, hogy Vlagyimir Putyinnak be sem kell avatkoznia a parlamenti választásba

Oroszországnak és Kínának is hasznos lenne, ha Orbán Viktor maradna hatalmon, de akár a Fidesz, akár az ellenzék nyer április 3-án, ha a másik fél megkérdőjelezi az eredményt, az nem szolgálja sem a nemzeti érdekeket, sem az európai demokráciák biztonságát.

Magyarországon a központosított média annyira összhangban van a kormány Moszkva- és Peking-barát politikai agendájával, hogy nem is kell számítani rá, hogy Oroszország vagy Kína kommunikációs eszközöket vessen be a magyar választások befolyásolására – hangzott el a Visegrad Insight elemzőportál budapesti panelbeszélgetésén, amelyet a lengyel Res Publica Alapítvány szervezett.

A vita indító felvetése az volt, hogy Oroszországnak kétségkívül nagyon komoly gazdasági és politikai érdekei fűződnek ahhoz, hogy Orbán Viktort hatalmon tartsa Magyarországon, és a Kremlnek megvannak a képességei és eszközei erre. Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője arra mutatott rá, hogy a négy évvel ezelőtti magyarországi helyzethez képest a jogállamisági viszonyok leépítése olyan ütemben folytatódott, hogy ma már az Orbán-kormány az, amely demokratikus alapértékeket semmibe véve próbál beavatkozni más országok ügyeibe. Ez utóbbival például arra utalhatott, hogy sajtóhírek szerint már a szlovén médiába is eljutnak NER-pénzek.

Győri Lóránt, a Political Capital geopolitikai elemzője arról beszélt: miközben Oroszország Ukrajna fenyegetésével katonai nyomás alá helyezi a térséget, nemrég láthattuk Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalásain, hogy segíteni akarnak egymásnak a hatalmon maradásban, például a gázárak alacsonyan tartásával. Európa keleti felében Oroszország és mostanra Kína is csábító üzletekkel igyekszik befolyást szerezni, s a helyi eliten és politikai rendszeren keresztül nyomást gyakorolni. Közben kétoldalú kapcsolatokon keresztül igyekeznek beavatkozni az Európai Unió ügyeibe, és megtörni az amerikai befolyást az EU-ban.

A vita szereplői közt volt olyan is, aki az EU-t bírálta Magyarország növekvő sérülékenységéért. 

 – hangoztatta Daniel Freund, a német Zöldek EP-képviselője, aki szerint az EU nem is tesz szinte semmit az ellen, ahogy a támogatásait Magyarországon felhasználják.

Wojciech Przybylski, a Visegrad Insight főszerkesztője egy másik aspektusból közelített a témához. „Látjuk, hogy Oroszország és Kína oly mértékig fél a demokratikus folyamatoktól és a saját állampolgáraitól, hogy a demokráciát a rendszere elleni fenyegetésnek tekinti.” Ezért aztán nem riadnak vissza attól sem, hogy beavatkozzanak más országok választásaiba, ahogy azt Moszkva megtette például Amerikában.

Ami megvédhet bennünket ez ellen, az „az információs szuverenitás”, a tájékozott közvélemény és a pluralisztikus közbeszéd megteremtése – terelte rá a beszélgetést Przybylski a Visegrad Insight demokráciák biztonságának témájával foglalkozó kutatási projektjére. Ez az, amit a lengyel kormány eltorzítva úgy értelmez, hogy a médiatérben maga akar ellenőrzést gyakorolni a saját lakossága felett. S ezt láthatjuk Magyarországon is, a kormány nem akarja megengedni, hogy a lakosság ellenőrizze őt a média révén – mondta.

Przybylski óva intett attól, hogy túl sok reményt fűzzünk az EBESZ teljes körű ellenőrző missziójához. Bármelyik fél is nyer áprilisban, ha a másik megkérdőjelezi az eredményt, az nem szolgálja sem a nemzeti érdekeket, sem az európai demokráciák biztonságát – vélekedett. Ehelyett erősíteni kell azokat a civil kezdeményezéseket, amelyek visszaadják az ellenőrzést az embereknek a választási folyamat és a tájékoztatás felett.

Cseh szerint az elmúlt évek óriási feszültségeire sokan különböző bűnbakkereséssel reagáltak. Ezzel szemben az ellenzéknek – és bizonyos értelemben az uniós intézményeknek is – az a dolga, hogy visszaadják az embereknek azt a hitét, hogy átvehetik a kezdeményezést. S ha a civil társadalmat a jövőnk letéteményesének tekintjük, akkor az eddigieknél jóval többet kell befektetnünk a médiaelérésük kiépítésébe.

– Az ellenzék előtt hatalmas feladat áll a választásokig hátralévő két hónapban, hogy megfordítsa az emberek hangulatát az elmúlt évtized propaganda-hadjáratai után. És ez a feladata az EU-ban is mindenkinek, aki nem akarja, hogy országa egy következő Magyarországgá váljon, márpedig ez nagyon könnyen megtörténhet. Ha nem fektetünk bele a demokráciánkba, akkor annak leépülése rendkívüli módon felgyorsulhat, és visszakapaszkodni nagyon nehéz lesz – figyelmeztetett Cseh.