Róna Péter;államfőjelölt;Egységben Magyarországért;

Az ellenzék Róna Pétert jelöli Magyarország új köztársasági elnökének

A 79 éves jogász-közgazdász elfogadta a jelölést.

Róna Pétert jelölik Áder János utódjának az Egységben Magyarországért pártjai. A kormányváltásra készülő ellenzéki szövetség felkérését a 79 éves jogász-közgazdász, az Oxfordi Egyetem Blackfriars Hall tanára elfogadta – olvasható az ellenzék Népszavához eljuttatott közleményében.   

Több, a pozícióra alkalmas jelölt neve is felmerült az elmúlt hetekben, végül a hat ellenzéki párt és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt egységesen Róna Pétert jelöli a márciusi elnökválasztáson. Az Egységben Magyarországért kormányfőjelöltje leszögezte:

„Tisztában vagyunk vele, hogy a mai parlamenti viszonyok között a Fidesz könnyen megszavazza saját jelöltjét, Novák Katalint. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy az államfői tisztségre is alternatívát mutassunk.”

Márki-Zay Péter szerint Róna Péter egyszerre elkötelezett a keresztény értékek, a társadalmi igazságosság és a fenntartható fejlődés mellett, ezek az Egységben Magyarországért sokszínű politikai közösségének is fontosak. Gazdag életútja, elismertsége és eddigi közéleti szerepvállalása alkalmassá tenné a nemzet egységét megtestesítő köztársasági elnöki tisztségre.

„Hogy helyette Orbán Viktor egyik leghűségesebb szolgája lesz a köztársasági elnök, az sokat elmond Magyarország jelenlegi állapotáról. Az Egységben Magyarországért pártjai a közvetlen államfőválasztást támogatják, így, ha az új ciklusban sikerül módosítani az alkotmányt, a következő elnök személyéről a választópolgárok dönthetnek majd”– közölte Márki-Zay Péter.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt korábban arról tett bejelentést, hogy ő maga Iványi Gábort, a a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnökét jelölné államfőnek, amit Iványi Gábor el is fogadott volna. 

Közben Jakab Péter jelentkezett egy Facebook-poszttal, amelyben azt írja, Róna Pétert egy hónapja ő kérte fel, hogy vállaljon szerepet a jelölési folyamatban, és ebből lett végül az, hogy a pártelnökök vasárnap este az ő személyében állapodtak meg.

Róna Péter 79 éves közgazdász, jogász, üzletember Magyarországon született, de családjával 1956-ban emigrált az Amerikai Egyesült Államokba. Egyetemei elvégzése után dolgozott ügyvédi irodában, minisztériumi munkatársként. Később a brit bankszektorba igazolt, 1986 és 1990 között a J. Henry Schroders bank elnök-vezérigazgatója lett. Miután visszatért Magyarországra, 1990 és 2004 között a NABI buszgyártó cég magyarországi leányvállalatának alapító elnöke, valamint az Első Magyar Alap elnök-vezérigazgatója volt. Emellett címzetes egyetemi tanárként az ELTE nemzetközi jogi tanszék óraadójaként működött. Az Oxfordi Egyetem vendégoktatója. 2010-től a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagja volt. Elkötelezett a zöldpolitika mellett , hosszabb ideig volt a Lehet Más a Politika (LMP) pártalapítványa, az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumának társelnöke. Jelentős a publicisztikai, tanulmányírói munkássága is. 

Róna Péter nemrég interjút adott a Népszavának, amelyben a többi között azt mondta, 

  • a magyar gazdaságért aggódókat a szegénység nyomasztja a leginkább, magyar társadalom 74 százalékának jövedelme nem éri el az uniós szegénységi küszöböt,

  • mindenképpen az európai közös pénz bevezetésének híve mind gazdasági, mind politikai szempontból,

  • a még létező hazai ipart és mezőgazdaságot egyszerűen ki fogja ütni a jelenlegi magyarországi infláció, az árstop pedig további versenyképességi hátrányt fog előidézni a termelőknél

  • és nem fogunk pénzt kapni az EU-tól vagy csak keveset, aztán mehetünk szórakozni Vlagyimir Putyinnal.

Magyarország új köztársasági elnökét március 10-én választja meg az Országgyűlés, a Fidesz KDNP jelöltje pedig Novák Katalin lesz. Ahhoz, hogy szavazzanak egy jelöltről, a parlamenti képviselők legalább egyötödének, vagyis negyvennek az ajánlása kell. Szavazás előtt a jelöltek, Novák Katalin és Róna Péter 15 perces felszólalási lehetőséget kapnak a parlamenti képviselők előtt.