Hadházy Ákos;választás 2022;Nemzeti Választási Iroda;

2022-02-14 14:51:00

Hadházy Ákos: a választási iroda adatai szerint akár 15 ezer elhunyt is lehet a határon túlról szavazók listáján

A független képviselő egyáltalán nem kapott megnyugtató választ, mit terveznek ez ellen tenni. 

A választási iroda elismerte: a határon túlról levélben szavazók listáján több mint 15 ezer halott is lehet, akik helyett sajnos a buzgó fideszes aktivisták minden további nélkül el tudják küldeni levélben a szavazatokat - írta hétfő délelőtti posztjában Hadházy Ákos.

Az ellenzéki politikus ismertetése szerint a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellküldte neki, hány elhunyt határon túli honfitársunkat jelentettek ki a szavazásra jogosultak közül. 2018 és 2021 között négy év alatt összesen 3085 főt. Ezzel szemben 2018-ban 378 445 regisztrált szavazó volt. Ha tudjuk azt, hogy Magyarországon évente 1000 főből 13-15 ember hal meg, akkor könnyen kiszámolható, hogy a határon túli regisztrált választók közül négy év alatt elhunytak száma minimum 20 ezer körül lehet. Ehhez képest csak 3000 honfitársunkat törölték a nyilvántartásból. A többiek címére ugyanúgy kiküldik a leveleket, mintha élnének és hozzátartozóik minden további nélkül szavazhatnak is helyettük - magyarázta.

Hadházy Álos egyébként gyakorlatilag ugyanarra a következtertésre jutott, amellyel a Népszava már 2021 novemberében előállt, vagyis hogy papíron örvendetesen kevesen hunytak el azok közül, akik határon túli magyarként regisztráltak a parlamenti választásra, bizonyos azonban, hogy a tényleges szám jóval magasabb.

A független országgyűlési képviselő megkérdezte az NVI-t, mit szándékoznak tenni a jelenség ellen és állítása szerint nem kapott megnyugtató választ. Eszerint beadtak egy törvényjavaslatot arról, hogy aki több választáson át inaktív, azt töröljék a rendszerből. Ez egyrészt semmit nem oldana meg, de úgy látom, a Fidesz nem is fogadta el a módosítást - vélekedett.

„A halottak helyett szavazás természetesen nem a legnagyobb volumenű választási csalás lesz. (Ennél sokkal nagyobb jelentőségű, hogy az állami rádióban és televízióban az ellenzék egyszerűen nem jelenhet meg, vagy az, hogy a kormány évek óta sok tízmilliárdból kampányol hirdetésekben nyíltan a Fidesznek.) Viszont kiélezett helyzetben pár ezer szavazat is dönthet egy mandátum és így akár az egész választás sorsáról (...) Ez is jól mutatja, mennyire abszurd a Fidesz által diktált választási rendszer” - fogalmazott a politikus. Végezetül megjegyezte, az ellenzék ismét elfogadta ezeket a játékszabályokat és az április 3-án kiderül, hogy jól tette-e.