kampány;Gyurcsány;Márki-Zay Péter;

2022-02-15 06:30:00

Kigőzölgés

Csomagolnak III. 

Régóta tudom, hogy a plakátok sokkal inkább az alkotóikról, a megrendelőikről szólnak, mint arról a mondanivalóról, amit a közönségnek közvetítenek. Amióta megjelentek az ellenzék miniszterelnökjelöltjét mini Feriként láttató plakátok, azóta jár a fejemben Dargay Attila nagyszerű „Szaffi” című rajzfilmjének két figurája: Feuerstein lovag (Temesvár parancsnoka) és szolgája, Puzzola (az olasz orgyilkos).

Talán emlékeznek, hogy a török kiverése után Feuerstein lovag, a Temesvárt megszálló csapatok parancsnoka igyekszik minden korábbi birtokos földjét a császárnak, valójában magának megszerezni. Amikor akadályba ütközik, szolgája, Puzzola az olasz orgyilkos siet vagy méreggel, vagy más gyilokkal a jogos birtokos eltakarítására, de abban is gazdája segítségére van, hogy tudja, hogyan kell a lovag gyakorta felforrt agyvizéből keletkezett gőzt egy kis csap segítségével eltávolítani.

Az a sejtésem, hogy hasonló lehet a munkamegosztás ma is, amikor a minden propagandáért felelős tárcanélküli miniszter új és új plakáttervek kieszelésével és azoknak a gazdának való bemutatásával, majd a gazda által látogatott útvonalakon való kiragasztásával engedi le a fáradt gőzt. Amikor a gazda először hallotta meg, hogy az idei választás tétje a szabadság, egyfelől népének a szabadsága, másfelől az ő szabadlábon maradása, azonnal megjelent rémképei között a rabruha. Puzzolája megsejtette, hogy mi gyötri a gazdáját, hiszen ő is tudja, hogy gazdája éppen ellenfelét szeretné rabruhában látni, és ebbe a szürke, puha anyagból készült kelmébe öltöztette a gazdája rémálmaiban felbukkanó Ferit és annak mini változatát, az ellenzék miniszterelnökjelöltjét.

Nyilván a plakát tervezőjét egy nagyon is elhíresült per egyik alakja is befolyásolta öntudatlanul, hiszen ha Feri szürke, puha anyagú öltözékén két sorban, egészen nyakig felgombolhatóan gombok is lennének, Göring Nürnbergben viselt, rangjelzés nélküli uniformisára ismernénk rá benne. Ám gombok nélkül ez a puha, szürke anyagú öltözék egyszerű rabruha. Ettől tart a gazda, ettől fél, hogy ezt kell majd egész életében viselnie.

Ahogy Kádár is egész életében Nagy Imrével viaskodott, úgy a gazda tudatát is Feri tölti be. A mini feris plakáterdőnek az a dolga, hogy nyilvánvalóvá tegye a közönség számára: a verseny már az előtt eldőlt, mielőtt kinyitnák a szavazófülkék ajtaját és eldördülne a valódi startpisztoly. Semmi értelme reménykedni, hogy van más választás, a gazda már előre fellépett, mi több, régóta fenn áll a dobogó legfelső fokán, marad örök győztes.

 a lehető világok legjobbikát nem fenyegethetik puha szürke rabruhába öltöztetett Ferik és mini Ferik.

Puzzola a rabruhába öltöztetéssel arra is gondolt, hogy ha mégis több szavazatot szerezne az ellenzék, és nem lehet elkerülni, hogy mini Feriből miniszterelnök legyen, akkor óhatatlanul őt, mini Ferit és Ferit fogják hibáztatni, hogy szertefoszlott az álom. A választások után ki fog derülni, hogy egyszer (sem) volt pénz kutyavásár megtartására Budán, amikor egyszerre volt nyugdíjprémium és a nyugdíjaknak egy héttel a szokottnál korábbi kifizetése, a teljessé tett 13. havi nyugdíj, a 25 év alattiak szja alóli mentessége, a gyereket nevelőknek a tavaly befizetett szja visszatérítése, az egyre magasabb összegű családi otthon kedvezmény (csok), a köztisztviselők, a közalkalmazottak - köztük a pedagógusok - béremelése, a rendvédelmi dolgozók fegyverpénze, a bérminimum és a minimálbéremelés, a bérköltségnövekedést ellensúlyozó vállalkozói/munkáltatói támogatás, a mérséklődő munkáltatói biztosítási járulék, a rezsicsökkentés, a benzinár- és élelmiszerárstop.

Az orbitális magasságba szökkenő inflációért, az orbáni ígéretek miatt növekvő kiadásokkal elúszó költségvetési hiányért a választás után szigorításokra kényszerülő kormányt teszik majd felelőssé. A „Te tetted ezt, király!”-t, A walesi bárdokból vett idézetet nem Feuerstein lovag és szolgája, a bérgyilkos Puzzola fejére olvassák majd, hanem mini Feri és Feri mehetnek majd együtt a plakátokról már megszokott, szép puha, szürke öltözékükben a dutyiba.

A felelősség lidércnyomása roppantotta meg Kádár Jánosnak az amúgy is skizofrén cselekedetekre hajló elméjét, és Feuerstein lovag is ettől fél a legjobban. Plakátötletével Puzzola próbálja a felelősséget áttolni mini Ferire és Ferire, hisz jó lenne megúszni. A sorsát azonban senki sem kerülheti el.