megfigyelés;Deutsch Tamás;Pegasus;

2022-02-15 19:39:00

Deutsch Tamás Brüsszelben is elmondta, hogy senkit sem hallgattak le törvénytelenül

Brüsszelben téma volt a Pegasus bevetése - bár a nagyobbik kormánypárt nem írta le közleményében a kiberfegyver nevét. 

- jelentette ki az Európai Parlament plenáris ülésén a Fidesz képviselőcsoportjának delegációvezetője.

Deutsch Tamás a kormánypárti tájékoztatás szerint azért kapott szót, mert az Európai Parlament mai plenáris ülése rövid vitát tartott „politikusok, ügyészek, ügyvédek és újságírók, valamint más személyek és szervezetek megfigyelése az EU tagállamaiban kibermegfigyelési programok segítségével” témában.

A politikus kiemelte, minden tagállamban maradéktalanul érvényesülnie kell, hogy a leplezett eszközök alkalmazására feljogosított állami szervek törvénytelen megfigyelést nem folytathatnak. A vita kapcsán Deutsch Tamás egyetértett mindazokkal, akik szerint valamennyi tagállamban maradéktalanul érvényesülnie kell, hogy a leplezett eszközök alkalmazására feljogosított állami szervek törvénytelen megfigyelést nem folytathatnak.

Külön érdekesség, de a Fidesz közleménye nem írta le a Pegasus nevű kiberfegyver nevét.

Az EP-képviselő minden bizonnyal a Nemzeti Adatvédelmi-és Információszabadság hatóságának (NAIH) vizsgálatára célzott, mely megállapította, semmi gond nem volt a Pegasus magyarországi bevetésével. Ugyanakkor - mint lapunk beszámolójából is kiderült - 2050. december 31-ig titkosították a jelentés érdemi részleteit.