Oroszország;koncepciós per;Alekszej Navalnij;

Meghalhat Navalnij, ha Oroszország lerohanja Ukrajnát - véli egyik munkatársa

Minden jel arra utal, Putyin nem szeretné, ha rövid időn belül szabadulna egyik lehangosabb ellenlábasa. 

Az ukrán válság árnyékában akár újabb 15 évvel is megtoldhatják Alekszej Navalnij büntetését egy újonnan indult büntetőperben

- írja a The Guardian.

A lap azt írja, hogy az orosz ellenzéki vezető a korrupcióellenes szervezetéhez beérkezett adományokat sikkasztott el. Utóbbi tömörülés vádolta meg Vlagyimir Putyint azzal, hogy 1 milliárd dollárt érő villája van és a környezetébe tartozó tisztségviselők törvénytelen módon gazdagodnak. Navalnij tagadja az ellene felhozott vádakat és azoknak politikai indíttatást tulajdonít. A sikkasztás miatt tartott tárgyalás meglehetősen szokatlan környezetben, egy büntetőtelepen kezdődött meg kedden. A létesítmény 3-4 órányi autóútra van Moszkvától. Mindez erősen korlátozza annak  lehetőségét, hogy az ellenzéki politikus támogatói vagy egyéb megfigyelők részt vegyenek a tárgyaláson. „[A hatóságok] el akarják rejteni őt minden ember elől, a támogatói és az újságírók elől” - írta felesége, Julija Navalnaja egy Instagram-bejegyzésben hétfő este. Hozzátette, „annyira szánalmas, hogy félnek megtartani a tárgyalást Moszkvában”.

Egy másik munkatársa amiatt aggódik, hogy a közvélemény figyelme az ukrán válságra összpontosul és igy az emberi jogok iránt nem érdeklődnek annyian. 

„Annak a valószínűsége, hogy a börtönben megölik, exponenciálisan fog növekedni attól függően, hogy mi történik Ukrajnában. Már most is nagyon rosszak az esélyei, de ha bekövetkezik egy invázió, akkor aligha lenne esélye a túlélésre.”

Navalnij egy másik sikkassztási vád miatt jelenleg is a rácsok mögött van. Azt követően zárták el, hogy 2020-ban németországi kezelése miatt elhagyta az országot - holott felfüggesztett börtönbüntetése miatt erre nem lett volna lehetősége.