Oroszország;koncepciós per;Alekszej Navalnij;

2022-02-15 19:51:00

Meghalhat Navalnij, ha Oroszország lerohanja Ukrajnát - véli egyik munkatársa

Minden jel arra utal, Putyin nem szeretné, ha rövid időn belül szabadulna egyik lehangosabb ellenlábasa. 

- írja a The Guardian.

A lap azt írja, hogy az orosz ellenzéki vezető a korrupcióellenes szervezetéhez beérkezett adományokat sikkasztott el. Utóbbi tömörülés vádolta meg Vlagyimir Putyint azzal, hogy 1 milliárd dollárt érő villája van és a környezetébe tartozó tisztségviselők törvénytelen módon gazdagodnak. Navalnij tagadja az ellene felhozott vádakat és azoknak politikai indíttatást tulajdonít. A sikkasztás miatt tartott tárgyalás meglehetősen szokatlan környezetben, egy büntetőtelepen kezdődött meg kedden. A létesítmény 3-4 órányi autóútra van Moszkvától. Mindez erősen korlátozza annak  lehetőségét, hogy az ellenzéki politikus támogatói vagy egyéb megfigyelők részt vegyenek a tárgyaláson. „[A hatóságok] el akarják rejteni őt minden ember elől, a támogatói és az újságírók elől” - írta felesége, Julija Navalnaja egy Instagram-bejegyzésben hétfő este. Hozzátette, „annyira szánalmas, hogy félnek megtartani a tárgyalást Moszkvában”.

Egy másik munkatársa amiatt aggódik, hogy a közvélemény figyelme az ukrán válságra összpontosul és igy az emberi jogok iránt nem érdeklődnek annyian. 

Navalnij egy másik sikkassztási vád miatt jelenleg is a rácsok mögött van. Azt követően zárták el, hogy 2020-ban németországi kezelése miatt elhagyta az országot - holott felfüggesztett börtönbüntetése miatt erre nem lett volna lehetősége.