üzemanyag;benzin;gázolaj;benzinár;üzemanyagár;árstop;

2022-02-16 06:06:00

Bezárási lavina jöhet: Országszerte már közel száz benzinkúton korlátozzák a kiadható mennyiséget

A mezőgazdasági munkák nagyarányú akadozásához vezet, ha a Mol nagykereskedelmi tarifáiban érvényesíti az elmúlt két hét nyersolajáremelkedését.

Országszerte immár mintegy száz üzemanyag-töltőállomáson korlátozzák a kiadható mennyiséget - tudtuk meg Bujdos Esztertől, a Holtankoljak.hu árösszehasonlító adatbázist üzemeltető 3 P Online Kft. ügyvezetőjétől. Szakértők szerint ez annak egyenes következménye, hogy az Orbán-kormány február 15-től, az előzetes vészjelzésekre érzéketlenül, egyszerűen 3 hónappal meghosszabbította az - olajáremelkedésből fakadó veszteségeket kizárólag a kutasokra hárító - 480 forintos felső üzemanyag-korlátot. A kutak önállóan döntenek a mennyiségi korlátozásról, amit semmi sem tilt - jegyezte meg az ügyvezető, aki 5-10 literes "porciókról" hallott. (Beszélnek olyan töltőállomásról is, amely egész napra 60 literes felső határt állapított meg, amivel a reggel érkező első hat ügyfél jutott üzemanyaghoz.) Az adagok jellemzően arra elegendők, hogy az autósok eljussanak a következő, még működő töltőállomásig.

A nemzetközi olajár-emelkedés miatti, európai üzemanyag-drágulás folytán a térségi fuvarozók, ha csak tehetik, ma már nálunk tankolnak. A szlovák és osztrák határ túloldalán lakók is kannákban hordják át az - ott több tíz forinttal drágább - üzemanyagot. Sőt: mivel ma már a dízel literenkénti nagykereskedelmi - vagyis beszerzési - ára is jócskán meghaladja a 480 forintos kiskereskedelmi árkorlátot, megjelentek a kutakon az eddig közvetlenül nagykereskedésből ellátott, nagyigényű fogyasztók is. Ezek után Bujdos Eszter érthetőnek tartja egyes termékek egyértelműen veszteséges értékesítésének visszafogását. (A szakértő azt is mintegy megpendítette, hogy e helyzet a magyar állam adóbevételeinek tetemes ugrásához is vezetett.) Mindazonáltal az akár a szabályok határait súroló egyéb "trükközéseknek" nem látja értelmét: szerinte, ha valaki nem bírja, előbb-utóbb le kell húznia a rolót. Bár a korábban - konkrétumok nélkül - megszellőztetett, három hazai kútbezárás óta továbbiakról nem hallott, meggyőződése: ha a hazai egységek zömét ellátó Mol péntektől nagykereskedelmi áraiban érvényesíti az elmúlt két hét olajáremelkedését - ami a töltőállomás-üzemeltetők számára literenként akár 10 forintos drágulást is hozhat -, az végleg bezárási "lavinát" indít el. Így akár több száz, jellemzően kis méretű, de saját térsége ellátásában kulcsszerepet játszó kút házhatja le a rolót. Kérdésünkre a szakértő megerősítette: a Holtankoljak.hu 15 éves történelme során még sosem tapasztalták, hogy a Mol ilyen hosszú ideig ne érvényesítse nagykereskedelmi áraiban a nemzetközi olajár és a forint árfolyamváltozását. (Kapcsolódó tudakozódásunkat a Molnál elhárították.)

Az intézkedés egyértelműen a kis kutakat sújtja. Legalábbis az általunk megkérdezett szakértők nem hallottak olyan esetről, amikor "nagy" márka döntött volna bezárásról, mennyiségi korlátozásról vagy egyéb "trükkökről". (Mindemellett megismételték: az ismert zászlók alatt, de franchise-rendszerben működő, több száz hazai kútüzemeltető pénzügyi helyzete nem tér el a most csőd szélére kerülőkétől.) A bezáró vagy mennyiségi korlátozást bevezető kutak zöme falvak-kistelepülések kizárólagos ellátója. Lapunk hétfői értesülései nyomán - miszerint az Őcsény, Bogyiszló és Szedres 13 ezer lakosa üzemanyagellátását végző három kút üzemeltetője meglévő készleteik kifogyta után bezár - a 444.hu arról számolt be, hogy az őcsényi polgármester a helyzet miatt válságtanácskozást hívott össze.

Bujdos Eszter a kormánydöntés folytán kialakult helyzetet tarthatatlannak és alkotmánysértőnek ítéli, ami néhány napon belül a mezőgazdasági munkák országos akadozásához vezet. A kis kutak múlt heti javaslataira az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) nem válaszolt - közölte. Amiként arról korábban beszámoltunk, a nagy hazai láncokat képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség adócsökkentést javasol, de a kabinet a döntést megelőzően velük se egyeztetett.

Bár a Mol a 480 forintos üzemanyag-ársapkára tavaly november óta érvényes szabályok keretein belül jelezte a kormánynak, hogy hajlandó a bezáró kutak átvételére, forrásaink ismernek olyan kutast, aki szabályosan jelentette az ITM-nek bezárási szándékát és kapott is visszajelzést, hogy az egység továbbműködtetését nem tartják indokoltnak, vagyis nem küldik ki a Molt. Szakértők szerint egy ilyen átadás-átvétel alapvető szabályai változatlanul kidolgozatlanok. Hétfői cikkünk megjelenése után a Nemzeti Adó- és Vámhivatal weboldalán közzétette a kútbezárási szándék online bejelentésének útmutatóját.