ellenzék;Márki-Zay Péter;választás 2022;

Márki-Zay Péter óriási sikernek tartja, hogy csak félremagyarázott kijelentéseivel tudják őt támadni

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje szerint határidőre készen lesz a közös lista. 

Nem volt nagy vita Róna Péter államfői jelölésében az ellenzéki pártok között, nem kellett kompromisszumkészség, mivel konszenzus volt személyében - jelentette ki a hatpárti egység miniszterelnök-jelöltje az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden este. 

Márki-Zay Péter kapott kérdést azon kijelentésével kapcsolatban is, miszerint az ellenzék a kommunistákat éppúgy képviseli, mint a fasisztákat. „Nagyon sajnálom, hogy ilyet mondtam” - jelentette ki, majd azt kezdte magyarázni, hogy egyértelműen Orbán Viktorra utalt, aki „eljutott a kommunizmustól a fasizmusig”. Ma a magyarországi fasisztákat és kommunistákat kizárólag Orbán Viktor képviseli a magyar közéletben - utalt Toroczkai Lászlóra, illetve Thürmer Gyulára. A műsorvezető sokadik kérdésére annyit mondott, hogy erről a gondolatról szeretett volna beszélni.

A politikus egyébként óriási sikerként éli meg, hogy a kormánypropaganda csak félremagyarázható szavaival tudja támadni - nem pedig a migránsozással, sorosozással, vagy gyurcsányozással. 

Márki-Zay Péter optimizmusát fejezte ki, hogy vitázhat Orbán Viktorral. Reméli, a Fidesz-szavazók sem fogadják el azt a megaláztatást a miniszterelnöktől, hogy az ő jelöltjuk nem áll ki. Ugyanakkor szerinte a kormánypárti szimpatizánsok szájába adják azt a magyarázatot, miszerint vele nem is érdemes vitatkozni. Azért nem áll ki Orbán Viktor, mert akkor kiderülne, hogy hazudik - vélekedett. Meggyőződése szerint nem növekedik a Fidesz előnye - utalt itt a hétfőn megjelent Závecz Research adatokra, miszerint csökkent az egységes ellenzék támogatottsága a Fidesszel szemben. Ezt arra alapozza, hogy a legtöbb körzetben hamarabb összeszedték az aláírásokat, mint a kormánypárti indulók. Ha mindenkit rá tudunk venni, menjen el szavazni, akkor verhető a Fidesz - fogalmazott.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt beszélt arról is, hogy határidőre meglesz a közös lista, ugyanakkor „ezek lényegtelen kérdések”. Nyomatékosította, senkivel sem volt hajlandó tárgyalni a leendő kormányzati posztokról, mivel előtte meg kell nyerni a választást. „Pozíciókat majd utána lehet osztani, hogy ha elejtettük a medvét” - fogalmazott.