Orbán Viktor;kommunikáció;Márki-Zay Péter;

Lassíts

Rázuhant a kormányoldal Márki-Zay Péterre – már megint -, újra egy rosszul vagy pontatlanul megfogalmazott mondatát használták fel ürügyül. Mi tagadás: az ellenzék miniszterelnök-jelöltje sokszor követ el hibát, fogalmaz pontatlanul vagy félreérthetően. Ezúttal, miközben a regnáló kormányfő színeváltozásait bírálta, úgy beszélt, mintha a fasiszták, kommunisták az ellenzék soriban találhatnának otthonra. Természetesen nem ezt akarta mondani, ki is kellett adni ezért egy módosítást, ami persze már semmit nem ér.

A jobboldal csak ezekre a hibákra vár, ezekre vadászik. Hallhattuk Orbán Viktor hatalom-értékelő beszédét, a nevét sem említve gúnyolódott nemlétezőnek tekintett ellenfelén. Ideje hát egy kicsit lassítani. Lassítani a beszéden, lassítani a tempón; túl éles a harc, hogy beleférjenek ezek a rossz mondatok.

Mellesleg Orbán Viktort is korrigálni kellett, éppen az előbb említett várkerti színielőadása kapcsán. Igaz, Orbánt nem lehet, szabad kiigazítani, ő - a sajátjai szerint - mindig pontos, legfeljebb mások, a rosszindulatú, magyarul nem vagy rosszul beszélő sorosisták, brüsszeli ügynökök azok, akik támadják őt, a magyar modell létrehozóját. Ezúttal Kovács Zoltán fővadász, Nimród főszerkesztő – szép pénzt kap azért is -, államtitkár állt a nyilvánosság elé, hogy közölje: a magyar miniszterelnök nem beszélt az EU-ból való kilépésről. Azok – sokan -, akik így értelmezték mondandóját, rosszindulatú, Magyarországot, a nemzetállamunkat folyamatosan támadó bértollnokok.

Pedig mi tudjuk: Orbán bizony beszélt a Unióból való távozásról. A szokásos duplafenekű mondatokba burkolva, mégis elég egyértelműen. Nem véletlen, hogy egy sor hírmagyarázó ezt az elemet emelte ki a szombati beszédből, mint ahogy Orbán eleve ezt akarta elérni. Mégis: Kovácsnak muszáj volt úgy fordítania – ferdítenie – a szavait, mintha mást mondott volna. Nem mondott mást.

Vajon melyik jelent ránk nagyobb veszélyt: Márki-Zay pontatlansága, vagy Orbán alig burkolt fenyegetése? Ráadásul rajta már a lassítás sem segít.