törvény;Vadai Ágnes;nemzetbiztonsági szolgálat;Belügyminisztérium;Varga Judit;

Pegasus-ügy: Nem tudni, folytattak-e vizsgálatot Varga Judit ellen

A belügyminisztériumi indoklás szerint „a nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenysége nem a nyilvánosság előtt zajlik, így arról nincs lehetőség tájékoztatást adni”.

Nem árulta el a belügyminisztérium a Vadai Ágnes írásbeli kérdéseire adott válaszában, hogy folytattak-e vizsgálatot Varga Judit igazságügyi miniszter ellen a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény megsértése miatt.

A Demokratikus Koalíció (DK) politikusa január végén fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez a kérdéssel arra hivatkozva, hogy az igazságügyi minisztériumnál jogszerűtlen gyakorlatot folytattak azzal, hogy a külső engedélyhez kötött titkos információgyűjtéssel kapcsolatos engedélyezést a vonatkozó szabályoknak megfelelően nem csupán Varga Judit miniszter akadályoztatása esetén, hanem folyamatosan és rendszeresen – az azóta már hivatali vesztegetéssel és egyéb bűncselekményekkel gyanúsított – Völner Pál végezte. 

A belügyminiszter helyett Kontrát Károly belügyi államtitkár válaszolt, aki azt írta:

„Magyarország függetlensége, törvényes rendje és biztonsága érdekében nemzetbiztonsági szolgálatok működnek, amelyek feladataikat Magyarország Alaptörvénye és a vonatkozó jogszabályok alapján látják el. Amennyiben nemzetbiztonsági kockázat merül fel, a szolgálatok a megelőzés, az elhárítás és a megakadályozás érdekében a szükséges intézkedéseket megteszik. A szolgálatok tevékenysége nem a nyilvánosság előtt zajlik, így arról nincs lehetőség tájékoztatást adni.”