korrupció;ítélet;Európai Bíróság;jogállamiság;jelentéstevők;

Szankciókkal fenyegetőzik az EP, megvonhatják Ursula von der Leyenék pénzét

A magyar kormány propagandáját a fasiszta Németországéhoz hasonlította egy vezető finn európai parlamenti képviselő.

Az Európai Bizottságnak (EB) haladéktalanul el kell indítania az eljárásokat a jogállami normákat felrúgó és az EU pénzügyeit megkárosító tagállamokkal szemben, hangsúlyozta az Európai Parlament (EP) négy képviselője, aki annak idején részt vett az erről rendelkező jogszabály kidolgozásában.

A politikusok a sajtónak nyilatkoztak azután, hogy az Európai Unió Bírósága (EUB) érvényben hagyta az unió pénzügyi érdekeit a jogállamiság megsértőivel szemben védelmező rendeletet, elutasítva a megsemmisítését indítványozó magyar és lengyel keresetet.

A képviselő-testület régóta sürgeti az előírások alkalmazását, amelyre a biztosi testület a bírósági ítéletig nem volt hajlandó. A politikai nyomásgyakorlás mellett, az EP fontolgatja, hogy

bevesse a „nukleáris opciót”, és elhalassza az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság költségvetésének jóváhagyását, ha az továbbra is tétlenkedik. Ez felérne a lemondására való felszólítással. Emellett szóba kerülhet az EB jövő évi büdzséjének részleges befagyasztása is, hangzott el.

Az újságíróknak nyilatkozó képviselők egyetértettek abban, hogy nem lehet tovább késleltetni a folyamatot csak azért, mert áprilisban Magyarországon parlamenti választások lesznek. - Ez nem csak hibás, hanem egyenesen veszélyes döntés lenne - mondta Petri Sarvamaa finn néppárti képviselő, aki a jogállamisági rendelet előadója volt az EP részéről. Szerinte a halogatás minden egyes napja, hete vagy hónapja az Európai Unió tekintélyelvű rendszereit erősítené.

A német zöldpárti Daniel Freund arról beszélt, hogy a szankciós eljárás elindítása már most is későn lenne, hiszen a korrupció áldozatául esett emberek és szervezetek már nem juthatnak a pénzükhöz. – A károkat utólag nem lehet helyrehozni – hangsúlyozta.

A kormány a közös értékekkel szembemenve és a közös szabályokat teljesen figyelmen kívül hagyva cselekszik – reagált a momentumos Cseh Katalin az igazságügyi miniszter, Varga Judit állítására, miszerint az uniós bíróság politikai döntést hozott, és ítéletét az LMBTQI lobbi befolyásolta. Az ellenzéki politikus rendkívüli sokkolónak nevezte, hogy a kormány kommunikációja mennyire elrugaszkodik a valóságtól, ahányszor csak az Európai Unió kerül szóba.

Petri Sarvaama szerint Varga mai kommentárja az évek óta tartó kormánypropagandába illeszkedik.

- Évek óta rendszerszerűen szűkítik a független média lehetőségeit, bezárnak és elhallgattnak sajtótermékeket és független hangokat. Amikor ezt teszik, egy forgatókönyv szerint járnak el, amit jól ismerünk a történelemből. Tökéletesen megtervezve, ugyanazt az üzenetet mondják el újra és újra, míg a végén az embereknek már nem lesz lehetőségük rá, hogy megtudják, valójában mi micsoda. Ez történt Németországban is, és azt kell mondanom, hogy ez vezetett a második világháború tragikus eseményeihez - fejtette ki a finn néppárti képviselő.