Jair Bolsonaro;Vlagyimir Putyin;Brazília;Oroszország;

2022-02-16 19:06:58

Bolsonaro Moszkvában vendégeskedett, meg is állapodott Putyinnal a többpólusú világrendről

Az orosz elnök támogatja Brazília „nemzeti szuverenitását” az amazóniai esőerdők felett.

Oroszország és Brazília támogatja a nemzetközi jogra támaszkodó, többpólusú világrend kialakítását, az ENSZ központi szerepe mellett - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután Moszkvában több mint két órán át tárgyalt brazil hivatali partnerével, a oltásszkeptikus, populista Jair Bolsonaróval. 

Vlagyimir Putyin, aki Brazíliába szóló meghívást fogadott el vendégétől, közölte: ahogyan az a két ország külügy- és védelmi minisztereinek első alkalommal, szintén szerdán megtartott tanácskozásán is kiderült, a felek álláspontja több kérdésben azonos vagy közel áll egymáshoz. Hozzátette, hogy Moszkva kész a szorosabb együttműködésre Brazíliával mind az ENSZ-ben - ahol 2022-2023-ban a latin-amerikai ország a Biztonsági Tanács tagja -, mind pedig a BRICS keretében is. Az orosz elnök megemlítette, hogy Oroszország a Latin-Amerikával folytatott kereskedelme egyharmadát Brazíliával bonyolítja le.

Jair Bolsonaro egyebek között arról beszélt, hogy a két ország jelentősen növelhetné együttműködését az energiaszektorban, a szénhidrogén-kincsek feltárásában és a kis nukleáris reaktorok építésében. Közölte, hogy hazája közös értékeket vall azokkal az országokkal, amelyek védelmezik az istenhitet és a családot, és szolidáris azokkal, amelyek békére törekednek és ezért erőfeszítéseket tesznek. A brazil politikus továbbá megköszönte Putyinnak, hogy Oroszország támogatja Brazíliát az amazóniai esőerdők feletti „nemzeti szuverenitás” (értsd, az esőerdők adott esetben módszeres irtása - a szerk.) kérdésében.

A csúcsról kiadott közös nyilatkozat szerint Putyin és Bolsonaro aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a világ több régiójában az instabilitás növekedése tapasztalható, a két vezető pedig síkra száll a konfliktusok tárgyalásos rendezése mellett, összhangban a nemzetközi joggal és az ENSZ alapokmányával.

Az orosz elnök honlapján közzétett dokumentum szerint a felek megállapodtak, hogy elmélyítik együttműködésüket az ENSZ BT napirendjével kapcsolatban, hogy hozzájáruljanak a nemzetközi béke és biztonság védelméhez. A Roszatom kitért arra, hogy Jair Bolsonaro közölte, hazája érdekelt lenne kisméretű orosz nukleáris reaktorok beszerzésében. Vlagyimir Putyin elmondta, hogy az orosz állami szakvállalat kész részt venni kis kapacitású szárazföldi telepítésű és úszó erőművek építésében Brazíliában.

A Kreml közölte, az orosz elnök brazíliai látogatásának időpontjáról egyelőre nem született megállapodás, az viszont biztos, hogy Jair Bolsonaro holnap Magyarországra érkezik tárgyalni Orbán Viktorral.