MOL Nyrt.;olajipar;eredmény;

2022-02-18 08:05:00

Degeszre kereste magát a magas olajáron a MOL

Hernádi Zsolt roppant elégedett az eredményekkel. 

A MOL-csoport közzétette a 2021. évi újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA eredményét. A rendkívül változékony külső környezetben a vállalatcsoport 947 millió dollár újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-t termelt 2021 utolsó negyedévében, így az egész éves újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja elérte a 3,531 milliárd dolláros eredményt, meghaladva a vállalatcsoport évközben megemelt célkitűzését. Az egyszerűsített szabad pénzáram megháromszorozódott 2020 óta, és 1,988 millió dollárt (599,9 milliárd forintot) tett ki, elsősorban a kedvező olaj- és gázáraknak, valamint a finomítói és petrolkémiai árréseknek köszönhetően. Ezzel az eredménnyel a MOL képes finanszírozni mind a folyamatban lévő, mind pedig a tervezett transzformációs projektjeit. A vállalatcsoport 2022-re 2,8 milliárd dollár körüli vagy azt meghaladó EBITDA-t vár – olvasható a cég lapunkhoz is eljuttatott közleményében. 

A Feldolgozás és kereskedelem (Downstream) újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja 2021-ben a jóval magasabb finomítói és petrolkémiai árrésnek köszönhetően megduplázódott, mintegy 1,5 milliárd dollárt (450,7 milliárd forintot) tett ki, amelyhez a petrolkémia több mint 50 százalékkal járult hozzá. A 2021. negyedik negyedévi eredmény szintén nyomott bázisról 165 százalékkal 352 millió dollárra (111,4 milliárd forintra) nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az értékesítési volumenek 3 százalékkal nőttek az utolsó negyedévben az előző év azonos időszakához képest, ami a harmadik félnek történő magasabb értékesítési volumeneknek köszönhető, a regionális üzemanyag-kereslet pedig 4 százalékkal nőtt Közép- és Kelet-Európában, a MOL fő piacán.

A fogyasztói szolgáltatások üzletág 19 százalékos EBITDA növekedést ért el az év során, ami főként az értékesítési volumenek és a nem üzemanyag típusú termékek javuló árrésének tudható be. A magyarországi és horvátországi üzemanyagár-korlátozás, valamint a dollárral szembeni gyengülő árfolyamok negatívan befolyásolták a szegmens folyamatos éves szintű EBITDA növekedésének tendenciáját, a negyedik negyedévben az EBITDA 10 százalékkal csökkent a 2020-as azonos negyedévi eredményekhez képest. 2021-ben folytatódott a MOL-csoport nem üzemanyag típusú tevékenységének, a Fresh Corner koncepció további kiépítése: míg 2020-at 955, addig 2021-et már régió szerte 1069 Fresh Cornerrel zárta a vállalatcsoport. A Shape Tomorrow 2030+ frissített stratégia megvalósítása mentén 2021-ben a MOL több felvásárlást is bejelentett: 16 töltőállomást szerzett Szlovákiában és 120 OMV töltőállomást Szlovéniában. 2022 első negyedévében pedig 417 Lotos töltőállomás felvásárlását jelentette be a vállalatcsoport Lengyelországban.

„Büszke vagyok arra, hogy a MOL-csoport jelentősen túlteljesítette a megemelt éves célkitűzését, és 2021-ben minden eddiginél magasabb, 3,5 milliárd dolláros EBITDA-t ért el. A MOL integrált üzleti modelljének és a jó belső teljesítményének köszönhetően maximálisan kiaknázhattuk a külső környezet adta lehetőségeket, így finanszírozni tudtuk transzformációs beruházásainkat” - kommentálta az eredményeket a cég elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt.