Magyarország;NATO;Oroszország;Ukrajna;fenyegetés;

2022-02-19 10:53:00

Az Egyesült Államok cáfolja Szijjártó Pétert, mégis jönnek amerikai katonák Magyarországra

Kétszáz amerikai katonát vezényelnek Magyarországra  Stryker típusú páncélozott harci járművek kíséretében az orosz fenyegetés miatt – szellőztette meg két amerikai védelmi tisztségviselőre hivatkozva az NBC News

E szerint az amerikai katonák a napokban érkeznek majd, és az Európai Parancsnokság irányítása alatt teljesítenek szolgálatot. Érkezésük – fűzhetjük hozzá – homlokegyenes ellentmond  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi kijelentésének, amely szerint az Orbán-kormány nemet mondott az amerikai kérésre, Magyarország nem fogad több NATO-katonát. A tárcavezető kilenc napja a Euronewsnak adott interjújában beszélt erről, azt állítva, amerikai katonákra semmi szükség, Magyarország területén már állomásoznak NATO-egységek, mégpedig a magyar hadsereg, amely megfelelő állapotban van a biztonság garantálására.

Hasonló döntés született korábbasn is, a NATO és az Egyesült Államok elrettentő erőnek szánja azt a hozzávetőlegesen háromezer amerikai katonát, akinek a Lengyelországba, illetve Romániába vezényléséről a közelmúltban született döntés. Ezzel az észak-atlanti szervezet nyíltan negligálja azt az orosz követelést, amely szerint az ukrán-orosz konfliktus enyhítése érdekében az észak-atlanti szervezet vonja vissza az egységeit és minden katonai infrastruktúráját az 1997-es határai mögé. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szombaton a müncheni biztonságpolitikai konferencián ki is mondta, hogy ha Oroszország  „csak még több NATO-t fog kapni” a határaira, ha kitart Ukrajna fenyegetése mellett.