Fidesz;ellenzék;közvélemény-kutatás;Publicus;

Publicus: Erősített az ellenzék a bizonytalanok között

Jobban megmozgatta az Egységben Magyarországért híveit a kampánykezdet: 87 százalékuk biztosra ígérte részvételét a voksoláson a Fidesz-KDNP-sek 82 százalékával szemben. Márki-Zay Péterék vezettek február közepén – derült ki a Publicus felméréséből.

A kiélezett verseny meghozza a szavazók részvételi kedvét, a megkérdezettek 73 százaléka biztosan elmegy voksolni április 3-án. További 9 százalék is azt mondta, valószínűleg behúzza valakire az x-et tavasszal – derült ki a lapunknak kutató Publicus Intézet friss felméréséből.

A február közepi állapotok szerint az Egységben Magyarországért támogatóit pörgette fel jobban a kampánykezdet, 87 százalékuk biztosra ígérte részvételét a voksoláson, a Fidesz-KDNP-sek 82 százalékával szemben.

A mostani ellenzéki tömb bizakodhat másért is a felmérés szerint. Azok körében, akik biztosra ígérik részvételüket a szavazáson, de még nem tartoznak egyik oldal elkötelezett támogatói közé sem, jobban áll az ellenzék. Ebből a csoportból 27 százalék annak örülne jobban, ha az áprilisi voksolás után az összefogott ellenzék venné át a kormányzást. Ehhez képest 17 százalék azt tartaná kívánatosnak, ha továbbra is a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök irányítana. Ötven százalék viszont úgy ígéri szavazatát, hogy még bizonytalan abban, szeretne-e kormányváltást vagy sem – derül ki a Publicus kutatásából, vagyis ezek szerint itt mindkét oldalnak lehetnek még tartalékai.

Vélhetően a fent említett két adat miatt a Publicus Intézet kutatása szerint a Márki-Zay Péter vezette összefogott ellenzék elmozdult a decemberben és januárban mért – eddigi – mélypontjáról. Így az összes megkérdezett 34 százalékának szavazatára számíthatnának a mostani állás szerint. A Fidesz-KDNP 32 százalékon áll ugyanebben a csoportban. A tavalyi év utolsó hónapjában még Orbán Viktorék vezettek 2 százalékkal (33-31), idén januárban egy százalékra olvadt az előny (33-32). A Publicus a kampány ideje alatt nem méri az összefogott ellenzéki pártok támogatottságát, ehelyett az Egységben Magyarországért adatait közli, hiszen ez a tömb indul a voksoláson. A kutatás szerint a Gattyán György pornómilliárdos fémjelezte Megoldás Mozgalom nevű párt még nem ütötte át az ingerküszöböt, február közepén az összes megkérdezett kevesebb, mint egy százaléka mondta, hogy a jelek szerint a NER-rel nem rossz viszonyt ápoló alakulatra szavazna. A szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom – amelyről szakértők szerint az sem elképzelhetetlen, hogy eléri a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékot – most 2 százalékon áll, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a kampány kezdetekor a szavazatok egy százalékára számíthatott.

A Závecz mást mért

A szoros – és kiszámíthatatlan – versenyt mutatja a Závecz Research múlt heti felmérése is, amely szerint a Fidesz-KDNP három százalékkal vezet a közös ellenzéki listával szemben. Náluk a Publicus felméréséhez képest épp fordult a kocka: múlt év végén még az ellenzék vezetett pár százalékkal. Február elején a választókorú népesség 38 százaléka támogatta a Fidesz–KDNP listáját, 36 százaléka az ellenzékét, 3 százaléka a Mi Hazánkét, 2 százaléka a Magyar Kétfarkú Kutya pártét. A kutatás szerint a 3,1 millió kormánypárti szimpatizánsból 1,8 millió biztos abban, hogy szavazni fog, 1,2 millióan valószínűsítik ezt, és nagyjából 100 ezren passzívak. Az ellenzéki lista 2,9 millió hívéből 1,7 millióan biztos résztvevőnek mondják magukat, 1 millióan valószínűnek tartják, hogy elmennek voksolni, 100 ezren viszont nem tartják ezt valószínűnek.