Fidesz;ellenzék;közvélemény-kutatás;Publicus;

2022-02-21 06:35:00

Publicus: Erősített az ellenzék a bizonytalanok között

Jobban megmozgatta az Egységben Magyarországért híveit a kampánykezdet: 87 százalékuk biztosra ígérte részvételét a voksoláson a Fidesz-KDNP-sek 82 százalékával szemben. Márki-Zay Péterék vezettek február közepén – derült ki a Publicus felméréséből.

A kiélezett verseny meghozza a szavazók részvételi kedvét, a megkérdezettek 73 százaléka biztosan elmegy voksolni április 3-án. További 9 százalék is azt mondta, valószínűleg behúzza valakire az x-et tavasszal – derült ki a lapunknak kutató Publicus Intézet friss felméréséből.

A február közepi állapotok szerint az Egységben Magyarországért támogatóit pörgette fel jobban a kampánykezdet, 87 százalékuk biztosra ígérte részvételét a voksoláson, a Fidesz-KDNP-sek 82 százalékával szemben.

A mostani ellenzéki tömb bizakodhat másért is a felmérés szerint. Azok körében, akik biztosra ígérik részvételüket a szavazáson, de még nem tartoznak egyik oldal elkötelezett támogatói közé sem, jobban áll az ellenzék. Ebből a csoportból 27 százalék annak örülne jobban, ha az áprilisi voksolás után az összefogott ellenzék venné át a kormányzást. Ehhez képest 17 százalék azt tartaná kívánatosnak, ha továbbra is a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök irányítana. Ötven százalék viszont úgy ígéri szavazatát, hogy még bizonytalan abban, szeretne-e kormányváltást vagy sem – derül ki a Publicus kutatásából, vagyis ezek szerint itt mindkét oldalnak lehetnek még tartalékai.

Vélhetően a fent említett két adat miatt a Publicus Intézet kutatása szerint a Márki-Zay Péter vezette összefogott ellenzék elmozdult a decemberben és januárban mért – eddigi – mélypontjáról. Így az összes megkérdezett 34 százalékának szavazatára számíthatnának a mostani állás szerint. A Fidesz-KDNP 32 százalékon áll ugyanebben a csoportban. A tavalyi év utolsó hónapjában még Orbán Viktorék vezettek 2 százalékkal (33-31), idén januárban egy százalékra olvadt az előny (33-32). A Publicus a kampány ideje alatt nem méri az összefogott ellenzéki pártok támogatottságát, ehelyett az Egységben Magyarországért adatait közli, hiszen ez a tömb indul a voksoláson. A kutatás szerint a Gattyán György pornómilliárdos fémjelezte Megoldás Mozgalom nevű párt még nem ütötte át az ingerküszöböt, február közepén az összes megkérdezett kevesebb, mint egy százaléka mondta, hogy a jelek szerint a NER-rel nem rossz viszonyt ápoló alakulatra szavazna. A szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom – amelyről szakértők szerint az sem elképzelhetetlen, hogy eléri a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékot – most 2 százalékon áll, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a kampány kezdetekor a szavazatok egy százalékára számíthatott.