tüntetés;razzia;Iványi Gábor;NAV;Oltalom Karitatív Egyesület;

2022-02-21 18:12:00

Több százan tüntettek Iványi Gáborék mellett

Közel harminc egyenruhás, sárga mellényes, fekete arcmaszkot viselő NAV-os szállta meg hétfőn reggel a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesület budapesti Dankó utcai székházát. Szolidaritási akcióval tiltakozott az ellenzék Iványi Gábor meghurcolása ellen. 

Az egyesület vezetője, Iványi Gábor a Népszavának a helyszínen azt mondta, nyilvánvalóan politikai üzenetről van szó, miután a személye felvetődött államfő-jelöltként, s több kormánykritikus megjegyzést is tett. Szavai szerint az állam egy jogerős strasbourgi bírósági ítélet ellenére sem hajlandó rendezni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházának státuszát, így évekig nem juthattak hozzá a vallási tevékenységet végző szervezeteknek járó egyszázaléknyi adóhoz.

Később a helyszínre érkező Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke ezzel kapcsolatban azt mondta: tizenkét milliárd forinttal adósa a magyar állam a hajléktalanokat segítő, szegényeket támogató egyesületnek. Iványi Gábor arról beszélt a rögtönzött sajtótájékoztatón, hogy ma gyalázatos dolgok történnek Magyarországon, az adóhatóságnak pedig nem azokat kellene üldöznie, akik a szegényeket segítik, hanem azokat, akik magánrepülőgépeken röpködnek Dubaiba, elvettek házakat, földeket, és kisemmizték az országot. Azt is mondta: ő egy nagyobb úr előtt felel, a „kis istenek” nem érdeklik, nem szolgája ennek a rendszernek, és számára az állam nem a kormányt jelenti, hanem az állampolgárokat.

A helyszínen tartózkodó munkatársunk tudósítása szerint hosszú ideig nem derült ki, valójában milyen jogalappal érkeztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyenruhásai a házkutatási paranccsal, ezt ugyanis a helyszínen nem árulták el a sajtó jelenlétében Iványi Gábornak.

Délután a NAV kiadott egy közleményt, amely szerint különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával rendeltek el nyomozást ismeretlen tettes ellen egy, az adóigazgatási szakterületéről érkező bűnügyi tájékoztatás alapján. A büntetőeljárás során okirati bizonyítási eszközök felkutatása és lefoglalása vált szükségessé ezért a NAV nyomozói 2022. február 21-én kutatást tartottak a nyomozás során beazonosított irattárolási helyeken. Hozzátették: mivel ez a nyomozást jelenleg is folyamatban van, nem hoznak nyilvánosságra egyéb részleteket.

Iványi Gábor és egyesülete mellette számos politikus kifejezte szolidaritását: így tett Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Róna Péter az ellenzék államfőjelöltje, Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, a helyszínen pedig mások mellett Szél Bernadett, Szabó Tímea, Dobrev Klára, Donáth Anna, Gurmai Zita, Schmuck Erzsébet, Lukácsi Katalin, valamint művészek és civilek voltak jelen. Úgy tudjuk, este hat óra előtt egy orvos érkezett a helyszínre, mert az épületbe végül bejutó Iványi Gábor rosszul lett, de további részletekről nem kaptunk információt.

Több százan gyűltek össze a szolidaritási gyűlésre

Jámbor András országgyűlési képviselőjelöltje szerint ez egy szégyenteljes este, ám ez a szégyen nem a mi szégyenünk, s azt ajánlotta a helyszínen jelenlévő rendőröknek, hogy menjenek inkább Felcsútra, mert nem azokat kell vegzálni, akik segítenek a társadalomnak. Pikó András Józsefváros polgármestere arról beszélt, hogy Iványi Gábor szimbóluma mindannak a jónak, amit követendőnek tart – közben füttyszó és kiabálás hangzott, a NAV munkatársai ugyanis épp zsákokat szállítottak el a helyszínről.

A jobbikos Dudás Róbert azt mondta: a magyar kormány keresztényi szeretetet hirdet és üldözi a szegényeket. A Rákosi-korszakot meghazudtoló állampárt épül, és senki sem érezheti magát biztonságban, aki másképp gondolkodik, mint a hatalom. A szintén jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita szerint ez a hatalom retteg és ellenségképet gyárt, de nem szabad hagyni, hogy hatalom ezt tehesse, miközben a fideszes Völner Pál pedig továbbra is ott ülhet az országgyűlésben és biztosítja a kétharmadot Novák Katalin köztársasági elnökké választásához, ami szégyen.

Arató Gergely a DK képviseletében arról beszélt: vannak idők, amikor a bűn válik erénnyé s az erény bűnné. Ma bűn, ha valaki a szegényeken segít. - Ennek a kormánynak bűn, ha valaki a legelesettebbekkel foglalkozik, de nem hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk a szolidaritást, a szeretetet, az emberséget. Megmutatjuk, hogy ez az ország a szereteté, s Iványi Gábor a szolidaritásé – mondta, mire felzúgott a „Nem hagyjuk…!”

Az LMP-s Schmuck Erzsébet szerint ki kell állni azok mellett, akiknek legfontosabb a szegénység felszámolása. Magyarországon, egyre több ember szegény és egyre több veszíti el az otthonát, ebben a helyzetben „Iványi Gáborokra van szükség”. Szavai szerint a Mészáros Lőrinceket kellene NAV-büntetőeljárás alá vonni, hiszen ők gazdagodnak jogtalanul. Az MSZP-s Gurmai Zita azt mondta, hogy a NAV-határozat szerint több idősek otthonában, óvodában és főiskolán is elrendelték a házkutatást, de a költségvetés gyanúja, ami alapján ezt tették, nincs kifejtve. 2015. január 1 és 2021 december 31 közötti időszakot vizsgálta bekértek bérszámfejtő program adatokat, munkavállalók, ösztöndíjasok részére kifizetett költségtérítéseket, jelenléti ívet és túszul ejtették Iványi Gábor testvérét, Andrást, ami megengedhetetlen.

Majd Donáth Anna a Momentum elnöke lépett pódiumra, ám eközben megjelent a színpad előtt Iványi Gábor, akit hosszú taps fogadott. „Veled vagyunk Gábor!” hangzott fel. Ma reggel 9-kor megjelent itt 30 személy, és este ötkor lett nyilvánvaló, hogy két helyszínre két különböző NAV-os társaság érkezett vizsgálatra – mondta, majd részleteket olvasott fel az egyik helyszín jegyzőkönyvéből, ami szerint a BTK. 2012. 100. tv. Alapján a Nemzeti Adó és Vámhivatal Bűnügyi Főosztálya kutatást, motozást és lefoglalást végzett, de milyen ügyben, az a jegyzőkönyv végéig nem derült ki szavai szerint.

 – tette hozzá, s azt is elmondta, hogy állítólag bentről, az intézményből kapott feljelentést a NAV. Szavai szerint az elmúlt hónapokban többször is kaptak a munkatársai levelet az adóhivataltól, hogy bátran jelentsék fel a munkáltatót, ami miatt ők panasszal éltek. Elismerte, hogy van adóelmaradásuk, de ennek az az oka, hogy 2017 óta a magyar állam nem fizeti ki nekik azt, amit a strasbourgi bíróság megállapított – nagyjából egymilliárd forintos kártérítésről van szó - , sőt, azt üzenték cinikusan, hogy forduljanak újra Strasbourghoz ez ügyben. A magyar állam lecsökkentette az intézményrendszerük kötelező finanszírozásának összegét, ez a tartozás 12 milliárd forintra rúg. - Ha ezt mi megkapjuk – s ez nem adomány, hanem ez törvényesen jár nekünk –, akkor be tudjuk fizetni a tartozásainkat – mondta. - Ha áprilisban arra ébredünk, hogy a Kossuth rádióban más is megszólalhat, és azt halljuk, hogy a Márki-Zay Péter vezette koalíció kétharmaddal győzött, akkor napokon belül be tudjuk fizetni a hátralékainkat. Sőt, akkor szerzünk egy ökröt is, és itt megvendégelünk valamennyiőtöket – ígérte a lelkész.

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere zárta a felszólalók sorát. Azt mondta a NAV-nyomozók Orbán Viktor megmaradt lelkiismeretét keresték, csak nem találták meg. - Vajon miért szúrja ennyire Orbán Viktor szemét mindaz, amit Iványi Gábor képvisel? Miért zavart bárkit, hogy vannak keresztények, akik oltalmat adnak hajléktalanoknak, iskolát a cigány gyerekeknek, hitet és reményt annak, aki mástól nem kap – tette fel a kérdést. Válasza szerint azért, mert Orbán Viktort a lelkész egykori demokrata önmagára, s arra a fiatal családapára emlékezteti, akinek gyerekeit Iványi Gábor keresztelte meg. - Nekünk az a dolgunk, hogy erőt merítsünk Iványi Gábor példájából, mert ma ő a magyar nemzet lelkiismerete - mondta a főpolgármester.

A főpolgármester azt mondta, hogy „legyünk április 3-án mindannyian egy picit Iványi Gáborok!”

Ezután Iványi felhívására elénekelték a Himnuszt, majd a lelkész azt mondta, hogy ha őt a hatóság akadályoztatása miatt meggyanúsítják, akkor

Tudósítónk beszámolója szerint este nyolcra kiürült az Oltalom Székház környéke, a tüntető tömeg hazament.