Orbán Viktor;szja;adócsökkentés;

2022-02-22 06:30:00

Liberális métely

Orbán Viktor a gazdasági évnyitó konferencián előhúzta az adócsökkentési kártyát. A választások előtt 50 nappal arra ugyan nem tett ígéret a miniszterelnök, hogy csökkenteni fogja a gyermektelen egyedülállók személyi jövedelemadóját, de arra igen, „hogy majd be kell avatkoznunk”. Egyszer. Valamikor. Valahogy. Mert hogy relatíve magas az adóterhük – mondta.

Szerintem meg nem magas. A 15 százalékos személyi jövedelemadó nem megfizethetetlen sem az átlagbérből, sem az átlagbér többszöröséből élőknek. Igaz, nagyon tud hiányozni az a 30 ezer forintnyi közteher a 133 ezer forintos minimálbérből. De meg tudná fizetni az adót sok négy gyerekes nő is, ehelyett egy fillért sem adóznak, ahogy az átlagbér többszörösét kereső sokgyermekes miniszterek, vállalatvezetők sem – mert ők élvezik igazán a a családi adókedvezményt. Sok otrombaságot vitt át az adórendszeren az Orbán-kormány, de az igazi böszmeség, ami kiverte a biztosítékot, az a jól kereső családosoknak visszafizetett, esetenként akár több százezer forint választási szja volt.

Úgy 170 évvel ezelőtt támadt egy kis ribillió Pesten, amikor azt is követelték, hogy legyen „Közös teherviselés”. Ez időtálló követelés. 

Egy fontos üzenete mégis volt a miniszterelnöknek: azokat is emberszámba lehet venni – legalábbis is így, a választások előtt 50 nappal –, akik ilyen-olyan okból egyedülállóak, egyedül élnek. Igen, ők is hasznos tagjai a társadalmunknak: mert ezerféleképp ki lehet teljesedni a társadalom javára, nem csak gyerekszüléssel. De ez már maga az émelyítő liberalizmus.