Európai Unió;Magyarország;Oroszország;szankciók;ukrán válság;

2022-02-22 15:50:00

Kemény szankciókkal sújtaná Oroszországot az EU, csak az Orbán-kormány vonakodik elfogadni őket

A többi EU-tagország már rábólintott a büntetőintézkedésekre, Magyarország időt kért.

Rendkívüli, informális ülésen hoznak meg politikai döntést az ukrajnai válság nyomán Oroszországgal kapcsolatban az európai uniós tagállamok külügyminiszterei, azonban Magyarország egyedüliként egyelőre vonakodik azt elfogadni - írja az EUrológus.

Közös közleményükben az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökei nyilvánosságra hozták, hogy mik is a javaslat lényegi elemei. A dokumentumban Charles Michel és Ursula von der Leyen azt közli, hogy az EU továbbra is szolidaritást vállal Ukrajnával, egységesen támogatja annak szuverenitását és területi integritását.

A tervek szerint szankcionálnák azokat, akik részt vettek a kelet-ukrajnai szakadár régiók, az úgynevezett Donyecki és Luhanszki Népköztársaság elismeréséről szóló, jogellenesnek minősített döntésben. Szankcionálnák azokat a bankokat is, amelyek a kérdéses területeken orosz katonai és egyéb műveleteket finanszíroznak. A szankciókkal emellett megcéloznák az orosz állam és kormány képességét, hogy hozzáférjenek az Unió tőke- és pénzügyi piacaihoz, szolgáltatásaihoz, továbbá célba vennék a két szakadár régióból az EU-ba irányuló és az EU-ból induló kereskedelmet is.

Úgy tudni, első lépésben vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal büntetnék az orosz duma  351 képviselőjét, akik megszavazták a szakadár régiók elismerését, hasonlóképp azt a 11 orosz katonai parancsnokot, akik a bevonulást irányították. Befagyasztanák továbbá a tervek szerint a régióhoz kötődő három bank pénzeszközeit is. A nyugati bankoknak továbbá megtiltják, hogy az orosz államadósság finanszírozásához támogatást nyújtsanak. Emellett a Krímmel szemben alkalmazott kereskedelmi tilalmat is kiterjesztenék a két szakadár köztársaságra.

Az EUrológus a The Guardian diplomáciai forrásaira hivatkozva azt írta, bár Orbán Viktor és Szijjártó Péter korábban arról írt, hogy Magyarország a közös uniós állásponthoz igazodik, a magyar nagykövet egyelőre időt kért azzal, hogy konzultálnia kell Budapesttel. Hozzátette, Magyarország továbbra is a tárgyalásos megoldást részesítené előnyben. A szankciós listát a többi EU-tagállam jóváhagyta, azonban tekintve, hogy ezekhez a döntésekhez is egyhangúság kell, a kérdés még nyitott.

Amint arról tegnap a Népszava is beszámolt, Oroszország hétfőn elismerte az oroszbarát szeparatista köztársaságok függetlenségét, ezt követően pedig „békefenntartókat” is útnak indítottak a térségbe.