hazugságok;Ukrajna;ellenzék;

2022-02-26 06:22:00

Az invázió hete

Azt állította Orbán Viktor (az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt összehívott brüsszeli csúcs után), hogy „közösen elítéltük Oroszország háborús lépéseit Ukrajnával szemben, és egységes szankciók bevezetéséről döntöttünk”.

Ezzel szemben a tény az, hogy az Európai Tanács, vagyis a 27 tagállam vezetője nem „a háborús lépéseket” ítélte el, hanem „Oroszország indokolatlan és alaptalan katonai agresszióját Ukrajna ellen, és kifejezte teljes szolidaritását Ukrajnával és népével”. Nem kell hozzá miniszterelnöknek lenni, hogy az ember érzékelje a szavak közti különbséget.

Azt is állította Orbán (ugyanott), hogy „nem fogjuk engedni, hogy Magyarországot bárki belesodorja ebbe a háborúba”.

Ezzel szemben a tény az, hogy Magyarországot még Putyin sem akarja belesodorni a háborúba, hiszen abban a pillanatban a NATO teljes haderejével nézne szembe. Másfelől pedig a NATO is világossá tette, hogy Ukrajna védelmében nem tesz katonai válaszlépéseket, sem a magyarokkal, sem nélkülük. Még szerencse, hogy ilyen körülmények között Orbán keményen ellenáll. Mindenkivel szemben.

Azt állította Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (Facebook-oldalán), hogy a baloldali politikusok felelőtlenek, hiszen „Magyarországnak semmilyen érdeke nem fűződik ahhoz, hogy beavatkozzon az orosz-ukrán fegyveres konfliktusba, ezért a baloldali politikusok ne kérjék, hogy hazánk katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajnába”.

Ezzel szemben a tény az, hogy sem a baloldali politikusok nem kérték ezt, sem Márki-Zay Péter, az ellenzék egyébként jobboldali miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay ugyanis Gulyás Mártonnak a Partizánban azt mondta, hogy „amit a szövetség eldönt, a NATO keretein belül mindenféle segítséget megadhat Ukrajnának”. Gulyás kérdésére (hogy akár katonait is?) Márki-Zay úgy felelt: „hogyha a NATO úgy dönt, akár katonait is, de erről egyelőre szó sincs”. Vagyis az ellenzék nem kérte fegyverek és katonák küldését, és nem is javasolt mást, mint a NATO egységes fellépésében való részvételt. Ami – mint tudjuk – egyértelműen nem katonai. Mindenesetre Kocsis Máté szíves figyelmébe ajánlom: a NATO tagjai vagyunk. Még.

Azt állította Gulyás Gergely miniszter (az úgynevezett közmédiának), hogy „az ellenzék számára nincs olyan válsághelyzet, amelyben az ország érdeke számítana, csak az öncélú, saját hatalmi érdekeiket tartják szem előtt”.

Ezzel szemben a tény az, hogy van ilyen válsághelyzet, például a mostani, amelyben az ellenzék ismételten arra hívja fel Orbán Viktor figyelmét, hogy a Putyinnal fenntartott szoros, baráti viszonya egyértelműen sértette és sérti az ország érdekeit, és most látványosan megbukott. Erről talán Gulyás Gergely is értesült.

Azt állította Orbán Viktor (videójában), hogy a Terror Háza Múzeum sikertörténet, mert létrejöttével többé nem a volt kommunisták mondják meg, mi az, ami igaz, és mi az, ami hazug, hanem azok, akiket letaposott ez a rendszer.

Ezzel szemben a tény az, hogy ez nem a Terror Háza létrehozása, hanem a rendszerváltozás óta így van. Vagy Orbán már azt is elfelejtette?