Ukrajna;háború;halottak;Nemzetközi Vöröskereszt;

Ukrajna a Vöröskeresztet kéri az orosz katonák holttestének hazaszállítására

Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter közlése szerint az orosz megszállók február 26-ig 198 ukránt öltek meg, és 1115 sebesültet tartanak számon, köztük 33 gyermeket.

Ukrajna arra kéri a Nemzetközi Vöröskeresztet, hogy segítsen az elesett orosz katonák holttestének Oroszországba való visszajuttatásában – jelentette ki szombati sajtótájékoztatóján Irina Verescsuk, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős ukrán miniszter.

„Több ezer megszálló holttestéről van szó, ez humanitárius szükséglet, és azt kérjük, mielőbb vigyék el ezeket Ukrajnából és szállítsák az Oroszországi Föderációba”

– mondta Verescsuk az Unian hírügynökség beszámolója szerint. Az Oroszországi Föderációban tudniuk kell, hogy hány katona holtteste hever ukrán földön – tette hozzá.

Mihail Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója szombat reggel azt közölte, hogy a háború csütörtök hajnali kezdete óta 3,5 ezer orosz katonát öltek meg, és közel kétszázat ejtettek foglyul.

Közben Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter arról számolt be,

hogy az orosz megszállók február 26-ig 198 ukránt öltek meg, és 1115 sebesültet tartanak számon, köztük 33 gyermeket.

Ljasko azt állította, hogy az orosz megszállók mentőautókra is tüzet nyitnak, súlyosan megsértve ezzel a nemzetközi humanitárius jog normáit.

Szavai szerint az ukrán egészségügyi rendszer továbbra is működik, a minisztérium ehhez minden segítséget megad. A miniszter azt mondta, rendkívül büszke az orvosok kiváló helytállására. Ljasko elmesélte, hogy az éjjel Herszon város bombázása közepette az egyik szülészet óvóhelyén jött világra két kisfiú.

Vadim Denyiszenko belügyminisztériumi tanácsadó szombaton azt mondta, hogy csak az elmúlt napon nem kevesebb mint 40 polgári célpontot és létesítményt lőttek az orosz csapatok.