Oroszország;Ukrajna;Vlagyimir Putyin;szankciók;Swift-rendszer;

Berlin sem akadályozza a nukleáris opciót – „Ha leállítják a SWIFT-et, Putyin vissza fog vágni”

Németország is jelezte: nem ellenzi Oroszország kizárását a SWIFT-rendszerből. Így Moszkvát minden jel szerint leválasztják a globális bankrendszerről.

Minden jel szerint Oroszország nem kerüli el a legsúlyosabb szankciót. Christian Lindner német pénzügyminiszter közölte, hazája nem ellenzi tovább Oroszország kizárását a SWIFT-rendszerből. Ez pedig teljesen elvágná az orosz bankokat attól, hogy pénzintézeteiket dollárral lássák el, mivel a belgiumi székhelyű SWIFT szervezi a nemzetközi bankok közötti adatátvitelt.

Előzőleg Olaszország és Ciprus jelentette be, nem akadályozzák tovább Oroszország kizárását a SWIFT-rendszerből. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter cáfolta a magyar blokádról szóló állításokat, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pedig azt közölte, telefonon beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki biztosította őt arról, hogy támogatja az Oroszország elleni szankciókat, a SWIFT-ből való kizárást is beleértve.

A SWIFT-kizárást "nukleáris opciónak" nevezik. Enélkül Oroszország nem tud többé nemzetközi fizetéseket teljesíteni. Jan Oetting (45), a német Consileon tanácsadó cég fizetési tranzakciók biztonságával foglalkozó szakértője egy svájci lapban elmondta, ha a Nyugat teljesen leállítja az Oroszországot érintő SWIFT-et, „nem tudnánk többé fizetni a földgázért, és Oroszország nem szállítana többé nekünk”. Hozzátette, ha SWIFT-et leállítják, „Putyin vissza fog vágni”. Szerinte az orosz elnök már a meglévő szankciókat is pénzügyi háborúnak tekinti. A megtorlás a kibertérben történhet.

„Fel kell készülnünk arra, hogy Putyin a nyugati pénzügyi rendszert veszi célba az állam által fizetett hackerek révén.”