Oroszország;Ukrajna;háború;Vlagyimir Putyin;

Vlagyimir Putyin dühös, nem számított ilyen ellenállásra

Megvezethetett az orosz vezetés egy sor katonát, akikkel az utolsó pillanatban közölték: átlépik a határt.

A Kreml azt állítja, Ukrajna elutasította a béketárgyalásokat Oroszországgal. "Mivel az ukrán fél elvben elutasította a tárgyalásokat, az orosz erők előre nyomulása ma délután a hadműveleti tervnek megfelelően folytatódott" - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Interfax ügynökség szerint.

Állítása szerint Vlagyimir Putyin elnök előző nap a „manőver” lelassítását rendelte el a tárgyalások reményében. Hogy mit is jelentenek ezek a tárgyalások orosz részről, arról sokat elmond Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentése, aki úgy foglalt állást, tárgyalnak az ukránokkal, ha leteszik a fegyvert. Ha tehát megadják magukat, akkor hajlandóak megbeszélésekre. Szintén az orosz „lépés” komolyságát jelzi, hogy ma Dmitrij Medvegyev egykori orosz elnök azt közölte, az orosz katonai fellépés addig tart, amíg a Vlagyimir Putyin által meghatározott célokat, tehát Ukrajna demilitarizálását, illetve az ország „náciktól való megszabadítását” nem teljesítik.

Hogy azonban nem csak Putyin „humanizmusa” miatt lassult le az orosz hadművelet, az számos, a Twitteren megjelent felvétel bizonyítja. Rengeteg orosz tankot, szállító járműveket lőttek ki az ukrán erők.

Egy ukrán tiszt úgy tudja, Putyin uráli búvóhelyén találkozott oligarchákkal. Az orosz elnök rendkívül dühös, azt hitte, hogy az egész háború könnyű lesz, és 1-4 nap alatt lerohanják az országot. Nyilvánvalóan nem számított ilyen ellenállásra, s minél tovább tudják megakadályozni a hősies ukrán honvédők a hatalmas túlerőben lévő orosz csapatok győzelmét, annál nagyobb ellenállásra számíthat saját országában is.

Sok orosz katonát ráadásul megvezethetett a vezetés, ami szintén Vlagyimir Putyin rezsimjének cinizmusát jelzi. Legalábbis erre utal egy Harkiv mellett elfogott orosz hadifogoly, aki egy harckocsit vezetett. Megrázó vallomása így hangzott: 

„Anya, apa, én nem akartam Ukrajnába menni. Azt mondták, hogy hadgyakorlatra megyünk a 25. dandárral. Február 23-án pedig azt közölték velünk, hogy átlépjük a határt.”