Budapest;Ukrajna;háború;menekült;

Menekültek százai jönnek Ukrajnából a Nyugati pályaudvarra, kétóránként futnak be a vonatok

Hatalmas a készültség a Nyugati pályaudvaron, ahol a kivezányelt katasztrófavédelmisek és rendőrök mellett a Vöröskereszt, a Református Szeretretszolgálat és a Fővárosi Önkormányzat munkatársai várják azt a több száz Ukrajnából menekülő embert, aki az átlagosan k étóránként befutó vonatokon érkezik meg.

Helyszínen tartózkodó munkatársunk szerint a menekülteket három csoportra osztják. Azokat, akinek semmijük nincs és  nem is tudnak menni sehová, a Volánnak a pályaudvar mellől induló buszaival a Gyáli úti nappali melegedőbe és átmeneti szállásra vitték, de az kora délutánra megtelt. Információink szerint az önkormányzati átmeneti szállásokon 2500 férőhelyet tudtak biztosítani a menekülteknek, ezek a férőhelyek pedig gyorsan fogyatkoznak.

A másik csoportot a Keleti pályaudvarra viszik át. Ők azok, akik szeretnék folytatni az útjukat Lengyelország felé, a harmadik csoport pedig Ferihegyre menne felszállni valamelyik repülőgépre a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Azt, aki segíteni akar, a Református Szeretetszolgálat kéri, hogy babaápolási szereket – cumit, törlőkendőt, tápszert – vigyen, mert most arra van a legnagyobb szükség.