Németország;Oroszország;háború;Gerhard Schröder;

2022-03-01 16:00:00

Gerhard Schröder most már csak óriási teher az SPD számára

A német szociáldemokraták kezdik elveszíteni a türelmüket Gerhard Schröder egykori kancellárral, aki minden jel szerint az Ukrajna a elleni orosz agresszió, majd a Moszkva ellen elrendelt uniós szankciók elfogadása után után sem hajlandó lemondani igen jól jövedelmező, a két orosz energetikai óriásnál, a Gazpromnál és a Rosznyeftynél betöltött állásáról. 

Ellenállása azért is kellemetlen az SPD-nek, mert szembe megy az Olaf Scholz frissen meghirdetett doktrínájával. A német kancellár vasárnap gyökeresen szakított pártja és a berlini kormány több évtizedes politikájával, amely – ahogy a német sajtó sokszor fogalmaz – „Oroszország megértésén” alapult. Az, hogy a német kancellár támadófegyverek küldésére szánta rá magát a nagy nemzetközi nyomás hatására, valóságos geopolitikai szenzációval ér fel.

Így már csak Scholz 180 fokos fordulata miatt is kínos Schröder viselkedése. A pártban sokáig ódzkodtak attól, hogy a nyilvánosság előtt fokozzák a volt szociáldemokrata kancellárra gyakorolt nyomást és azt kommunikálták, ő csak „magánemberként” vállal szerepet a putyini rezsimben, de ez a retorika most már nem áll meg.

Az SPD is irányt váltott: a párt most már konkrét követeléseket fogalmazott meg volt vezetőjével szemben: Lars Klingbeil, az SPD szövetségi társelnöke, aki egykor épp Schrödernél bontogatta szárnyait, azt írta, „nem szabad alkut kötni egy agresszorral, egy olyan háborús uszítóval, mint Putyin”, ezért Schrödert felszólította „az orosz elnökkel való üzleti kapcsolatok megszüntetésére”. A női társelnök, Saskia Esken is ugyanezt a véleményt fogalmazta meg: a Rosznyefty és a Gazprom „egy véres agresszió” hátterét biztosítják. Egyúttal azt is közölte, Schröder rontja „a németség és a szociáldemokrácia imázsát”. A volt kancellárral eddig nagyon kesztyűskézzel bánó alsó-szászországi tartományi SPD-vezetés is változtatott álláspontján. Schröder „vessen véget az orosz energetikai cégekben való részvételének, és támogatnia kell a szövetségi kormány és az egész nyugat erőfeszítéseit” – hangoztatta Stephan Weil, alsó-szászországi miniszterelnök. A szociáldemokrata politikus tett is kísérletet arra, hogy Schrödert rávegye erre a lépésre, de sikertelenül, mert a szombatra, Weil által kért személyes találkozóra nem került sor, Schröder akadályozta meg a létrejöttét.

Az újságírókat érdekelné a volt kancellár mostani álláspontja, de hivatala minden sajtómegkeresést elutasít, még csak nem is reagál rájuk. Mindenesetre csütörtökön Schröder az Instagramon jelentkezett. Bejegyzésében azonban szó sem volt önkritikáról, még Putyin nevét sem írta le, annyit közölt, „az orosz kormány felelőssége, hogy a háború a lehető leggyorsabban fejeződjön be”. Ezt a nyilatkozatot az SPD elégtelennek tartotta. Nyilvánvaló: a volt kancellár óriási terhet jelent a szociáldemokraták számára.