lemondás;költségvetési csalás;Méhkerék;

Lemondott a költségvetési csalás miatt elítélt fideszes polgármester

De ismét indulni szeretne a posztért. 

„Ezúton tájékoztatok mindenkit, hogy tudomásul véve a személyemet érintő bírósági döntést és betartva a jogszabályi előírásokat és határidőket, a mai napon lemondok polgármesteri tisztségemről, valamint a nemzetiségi önkormányzatokban betöltött szerepköreimről” - írta hétfő délután közösségi oldalán a Békés megyei Méhkerék polgármestere.

Tát Margit bejegyzésében azt írta, ugyan leköszön, de nem búcsúzik, az elmúlt napokban rengeteg szeretetet kapott, miközben sok emberrel találkozott és sok üzenetet kapott. Emberek vagyunk, hibázhatunk, vállaljuk a következményeket, de ne gyűlölködjünk, irigykedjünk, mert az megnyomorítja a lelkünket, és tönkreteszi az életünket - moralizált. Ezzel a hittel szeretném a jövőben is szolgálni az itt élőket, még tovább fejleszteni azt a falut, amely a miénk, hiszen számomra és számunkra van múltja, jelene és közös munkával jövője is. Ez ad erőt és kitartást ahhoz, hogy folytassam a polgármesterként megkezdett munkát - zárta sorait Tát Margit.

Az MTI emlékeztet, a kétezres lélekszámú békési település vezetője azt írta, a község vezetése mellett hétfőn lemond a román nemzetiségi önkormányzatban betöltött elnöki tisztségéről is.

A polgármesteri tisztséget 2010 óta betöltő politikust a Gyulai Törvényszék mint másodfokú bíróság idén február 9-én jogerős ítéletben költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt felfüggesztett börtönbüntetésre és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. 

Tát Margit a büntetőügy elsőrendű vádlottjaként 2012-ben a gyermekkorúak és fiatalkorúak áldozattá és bűnelkövetővé válásának megelőzése érdekében meghirdetett állami támogatásra pályázatot nyújtott be. Azonban a vissza nem térítendő támogatást nem az engedélyezett felhasználási célra fordította. A projekt színlelt lebonyolítása érdekében különböző nonprofit szervezetekkel, gazdasági társaságokkal, illetve magánszemélyekkel kötött színlelt megállapodásokat, amelyben hét másik vádlott is részt vett. A vádlottak 2013 szeptembere és 2015 októbere között a költségvetést több mint 30 millió forinttal károsították meg.

Az MTI információi szerint Tát Margit polgármester-jelöltként újra elindul az időközi, várhatóan nyár végén vagy ősz elején megrendezett időközi választáson.