energia;rezsicsökkentés;Paks 2;

2022-03-01 22:43:00

Biztosított az energiaellátás a Közműhivatal szerint

A tárolókban jelentős mennyiségű gáz van, és a szállítás is folyamatos - nyugtat a Közműhivatal. Szakértők szerint az olajfinomítók ellátását jobban befolyásolhatja az orosz-ukrán háború. A Fidesz - kerül, amibe kerül - védené a rezsicsökkentést. Az Egységben Magyarországért pártjai eközben a Paks 2-es szerződés azonnali hatályú felmondását követelték a kormánytól.

A hazai földgázhelyzet a piaci környezetnek megfelelő, az ország ellátása jelenleg zavartalan, a határkeresztező vezetékeken a kivitel és a behozatal is üzemszerű - tette közzé kedden a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Az ukrajnai "konfliktus" ellenére mindkét irányban rendben működik az ukrán-magyar vezeték is. A forgalmazott mennyiség elsősorban az ukrán piaci igények függvénye, az irány a hazai ellátásban nem játszik jelentős szerepet - írták. Az orosz fél továbbra is a hosszú távú szerződéseknek megfelelően teljesíti a szállításokat. Magyarország gázellátása több irányból is biztosított: mára a nagynyomású hazai földgázrendszert üzemeltető FGSZ Szlovákia, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Románia, illetve Ukrajna irányából is megteremtette a kivitel és a behozatal lehetőségét. 2021. október óta az új, hosszú távú orosz-magyar szerződés értelmében a lakosság igényeit kielégítő mennyiség nem Ukrajna felől, hanem az október 1-jén üzembe állított, Szerbia felől érkező kiskundorozsmai, illetve Ausztriával összeköttetést biztosító mosonmagyaróvári vezetéken érkezik. (Az új, 10+5 éves futamidejű megállapodás értelmében Szerbia felől évi 3,5, Ausztria irányából pedig egymilliárd köbmétert kapunk. Orbán Viktor a hónap elején további évi egymilliárd köbmétert kért Putyintól, amire kitérő választ kapott.) Míg a hazai határokon lévő vezetékek összesen napi 212 millió köbméter beszállítására alkalmasak, addig a napi hazai igények 2005 február 9-én napi 89,5 millió köbméteren tetőztek - jegyzi meg a közlemény. Ugyanakkor az utóbbi idők során a téli rekordok már alig haladták meg a napi 50 millió köbmétert. Vagyis a vezetékek szállítóképessége háromszorosan-négyszeresen meghaladja a lehetséges csúcsigényeket - fejti ki a MEKH.

A behozatal mellett rendben zajlik a belföldi gázigények mintegy ötödét biztosító hazai kitermelés is.

Tárolóink töltöttsége jelenleg 25 százalék, amit a hatóság "jelentős tartaléknak" nevez.

Más szakértők lapunknak megerősítették: Magyarország gázellátása az ukrán kapcsolat esetleges teljes kiesése esetén is biztosítható. Bár a tavaly októberben üzembe állított, Szerbia felől érkező kapcsolatunkon egyelőre csak évi 3,5 milliárd köbméter érkezik, az évi több mint 8 milliárd köbméter befogadására alkalmas. Az éves magyar gázigény 10-11 milliárd köbméter. Az FGSZ honlapján elérhető, adott pillanatot ábrázoló forgalmi térkép egyébként az elmúlt napok során igen mozgalmas képet mutatott. Az ukrán kapcsolaton hol be-, hol kiáramlott a gáz, hol - amiként tegnap, cikkünk írása során is - állt a forgalmazás. A szlovák kapcsolatot szintén mindkét irányba igénybe vették (tegnap éppenséggel hozzánk érkezett onnan gáz). Az elmúlt napokban nemcsak Szerbiából, de - a vele párhozamos, hagyományos vezetéken - déli szomszédunk irányába is zajlott a gázszállítás. Ezt szakértőink is "normál" helyzetként írták le. Az más kérdés - vetették fel többen -, mi történne, ha Putyin az uniós szankciókra válaszul leállítaná Európa, így Magyarország gázellátását. Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázpiaci elemzője ugyanakkor ilyen lépésre az elmúlt évtizedek szigorúan szerződésszerű orosz teljesítései tükrében nem számít. Egy baleset egyébként az Ukrajnán keresztüli olajellátásunkat is veszélybe sodorhatja. Ugyanakkor az is tény, hogy Magyarország az Adriáról is képes nyersolajat vásárolni, illetve a hazai kutak zömét ellátó, százhalombattai finomító üzemeltetője, a Mol az elmúlt napok során fokozta keleti irányú nyersolajbehozatalát.