összefogás;propaganda;Áder János;közmédia;orosz-ukrán háború;

2022-03-02 12:23:00

Áder János óva int a háborús álhírektől, de a közmédia tovább tolja az orosz propagandát

Az államfő szerint az emberek nyugtalanok, és felelőtlenség hamis hírekkel tovább növelni bizonytalanságukat.

A magyar emberek segítőkészsége óriási, Magyarország most is jól vizsgázik nemzeti összefogásból – mondta Áder János köztársasági elnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerdán az ukrajnai háború menekültjeinek nyújtott magyarországi segítséggel összefüggésben.

Kiemelte, hogy a háború legdrámaibb következménye, hogy szétszakítja a családokat. A hadköteles férfiak nem jöhetnek át a határon, nem menekülhetnek együtt a feleségükkel, gyermekeikkel, és az emberek továbbra is bizonytalanságban és félelemben élnek a Kárpátalján. Ennek apropóján leszögezte:

Az államfő szerint „a háborúért Magyarországot semmilyen felelősség nem terheli”. Mint mondta, Magyarország része az Európai Uniónak, tagja a NATO-nak és nincs olyan döntése e két szervezetnek, amelyet Magyarország ne támogatott volna vagy amelyet vétójával megakadályozott volna, és – állította – az ezzel ellentétes hírek álhírek.

Csakhogy Áder János ezt éppen a közmédiában mondta, ahonnan a háború kitörése óta harsog az orosz propaganda. Ahogy arról a Népszava is beszámolt, Polyák Gábor médiajogász még szombaton a Médiatanács elnökének közbelépését sürgette, aláhúzva, ha nem intézkedik, akkor tudatosan részt vállal a hazugságok terjesztésében.

Az elmúlt napokban a Google, a Facebook, az Instagram és a Twitter is korlátozta az orosz propagandát.

Ugyanebben a témában írt nyílt levelet az LMP-s Ungár Péter Papp Dániel MTVA-vezérigazgatónak, akit a Fővárosi Ítélőtábla Kúria által is jóváhagyott 2015. évi jogerős ítélete szerint jogszerűen lehet hírhamisítónak nevezni.