útlevél;Magyarország;igénylés;Ukrajna;háború;

2022-03-04 06:05:00

A magyarok már készülnek, a háború miatt hatalmasat ugrott az útlevéligénylések száma

A háború kitörése után, a hét elején négyszer többen kérték itthon úti okmányuk megújítását mint az előző hónapokban – derült ki Belügyminisztérium lapuknak küldött adataiból.

Több fővárosi kormányhivatalban is megnőtt a forgalom az utóbbi napokban, sokan most szeretnék kiváltani útlevelüket vagy meghosszabbítani annak érvényességét – értesült a Népszava.

Emiatt a Belügyminisztériumhoz fordultunk pontos adatokért. A tárcától kapott számsorokból kiderül, hogy a 2019-es, a COVID-19 járvány előtti időszakban átlagosan 1500-2000 darab útlevéligénylés volt naponta. Később ez a járvány idején lecsökkent 1200-1500-ra. Miután megjelent az év végén az kormányrendelet, amely kimondta, hogy csak június végéig lehet használni a lejárt okmányokat is, 2200-2300-ra emelkedett a napi igénylések száma.

Keddre ez a szám 7200-re mérséklődött. A belügyi tárca fontosnak tartotta hangsúlyozni: ezek a számok önmagukban alkalmatlanok messzemenő következtetések levonására, hosszabb időszakot érdemes vizsgálni.

A Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztályának tájékoztatása szerint nem várható az útlevél-kérelmek elbírálásának elhúzódása, mivel a gyártásra megfelelő kapacitás áll rendelkezésre. Kérdés persze, hogy meddig tart a fokozott terhelés. Az I., III., IV., V. és XXI. kerületi okmányirodákban szerdán már csak május végére lehetett időpontot foglalni útlevéligényléshez. A központi okmányirodában legkorábban júniusra, míg a XII. kerületiben már minden hely foglalt, ameddig a rendszer ellát.

Vidéken jobb a helyzet: Salgótarjánban, Nagybajomon és Jánossomorján akár másnapra is akadt szabad időpont. Az nehezen kiszámítható, hogy időpontfoglalás nélkül mire kell készülni. A VIII. kerületi okmányirodában a hét közepén néhány perces várakozás után sorra kerültek az útlevéligénylők, és csütörtökön hasonló kaposvári tapasztalatokról számolt be tudósítónk. Volt azonban, ahol türelmesnek kellett lenni. „Egész jól ment, 2,5 óra alatt végeztünk” – összegzett egy idős házaspár a III. kerületi Harrer Pál utcai kormányablak előtt még szerdán. Ottjártunkkor voltak is olyanok, akik a sorszámhúzás után visszariadtak, letettek az ügyintézésről.

Az okmányirodák működését felügyelő Miniszterelnökség nem érzékel különösebb nyomást a hivatalokon. Azt ugyan elismerik, hogy ezen a héten a kormányablakokban és az okmányirodákban nőtt az útlevéligénylések száma a korábbiakhoz képest, azonban a keddi ügyfélforgalom már jelentősen elmaradt a hétfőitől. Az átlagos várakozási időben jelentős növekedés nem tapasztalható – válaszolták a Népszava kérdésére. A kancellária a megnövekedett hét eleji forgalomnövekedés okaként kizárólag arról tett említést, hogy a lejárt okmányokat csak június 30-ig lehet használni. Hozzátették: a kormányablakok és okmányirodák számítanak és felkészültek az ügyfélforgalom esetleges növekedésére.